Armata ucraineană a avut în 2014 un plan pentru a împiedica anexarea Crimeii, dar acesta nu a fost pus în practică

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit topwar.ru, în aceste zile, în Ucraina se vorbește despre pregătirea, în anul 2014, a unei operații secrete de împiedicare a anexării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Un plan în acest sens a fost elaborat la sediul Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

Astfel, în iarna anului 2014, Forțele Armatei ale Ucrainei au început să pregătească o operație secretă pentru prevenirea anexării peninsulei. În scopul apărării Crimeii, era planificat ca pe teritoriul acesteia să fie dislocate cele mai capabile unități ale Trupelor de Desant Aerian. 

După cum a declarat fostul adjunct al secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (SNBO), Serghei Krivonos, care la acea dată îndeplinea funcția de șef de stat major al Trupelor de Desant Aerian din cadrul Forțelor Armate, pregătirea operației a început în luna februarie 2014. Era planificat ca aceasta să înceapă în luna martie. În acel moment, pe teritoriul Crimeii se afla în curs de desfășurare un exercițiu al unei companii de cercetare din cadrul Brigăzii 25 Desant Aerian. În același timp, trebuia ca cercetașii aparținând Regimentului cu Destinație Specială din Kirovograd și ai Brigăzii 79 Aeromobile din Nikolaev să fie dislocați în Crimeea. Aceștia urmau să se alăture unităților prezente în peninsulă și să organizeze apărarea acesteia.

“Multe unități militare au fost orientate să acționeze conform acestui plan, pentru a respinge eventualele încercări de confiscare a teritoriilor. Între ele se aflau și unități din cadrul Trupelor de Desant Aerian. Este vorba despre Brigada 25 Desant Aerian și Brigada 79 Aeromobilă. Acestea trebuiau să intre în Crimeea, să ocupe poziții și să întărească gruparea din peninsulă, care făcea parte la acea dată din Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat Krivonos, care a precizat că la Statul Major General al Forțelor Armate a fost elaborat un plan în trei etape de eliberare a Crimeii.

Acesta a subliniat faptul că parașutiștii ucraineni erau gata să intre în luptă împotriva invadatorilor ruși din peninsulă, numai că ordinul nu a fost dat niciodată, din cauză că multe unități ale Forțelor Armate ucrainene s-au predat rușilor fără luptă ori au trecut de partea lor. 

Comentariul autorului: Pe 26 decembrie 2020, generalul ucrainean Serghei Krivonos a criticat, din funcția de adjunct al secretarului SNBO, o declarație făcută cu o zi înainte de președintele Zelensky referitoare la efectuarea mobilizării generale în Ucraina, pentru un conflict armat cu Federația Rusă.

Krivonos a precizat că declarațiile președintelui Volodymyr Zelensky despre mobilizarea generală a bărbaților și femeilor pentru un război cu Federația Rusă sunt departe de realitate. Acesta a menționat că majoritatea ucrainenilor, care nu și-au legat viața de armată, nu sunt instruiți să țină arma în mâini și nu vor să lupte.

“Chiar dacă, teoretic, putem mobiliza bărbații și femeile, sunt instruiți acești oameni să țină o armă în mână? Nu. Vor acești oameni să facă acest lucru? Nu”, a spus Krivonos.

“Anul 2014 a arătat că un număr imens de oameni mobilizați au plecat la luptă, dar un număr și mai mare a fugit de la mobilizare. Au scăpat. Și în 2018, când a fost introdusă legea marțială, s-a demonstrat, de asemenea, că un număr imens de oameni au fugit de la mobilizare”, și-a amintit Krivonos.

După cum a adăugat secretarul adjunct al SNBO, în Ucraina, patriotismul nu este susținut la nivel de stat. “Cu toate acestea, ar trebui să educăm ideologic rezerva de mobilizare, precum și să învățăm cetățenii obișnuiți elementele de bază ale problemelor militare. Această sarcină însă va dura mult timp”, a declarat Krivonos.

În urma acestor declarații, generalul Krivonos a fost eliberat din funcție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel