Rusia spune că prețul gazelor în Europa se va calma dacă Nord Stream 2 va fi lansat cât mai rapid

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

O lansare rapidă a conductei Nord Stream 2 ar putea ajuta la calmarea preţului gazelor în Europa, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în contextul în care Moscova aşteaptă obţinerea autorizaţiilor necesare pentru a putea demara livrările de gaze prin Nord Stream 2, informează Agerpres, citând Reuters.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Însă pentru debutul livrărilor este nevoie de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur), care are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare.

 

Kremlinul spune că o lansare cât mai rapidă a Nord Stream 2 va calma prețurile la gaze în Europa



"Fără îndoială, lansarea cât mai rapidă a Nord Stream 2 va echilibra în mod semnificativ parametrii de preţ pentru gazele naturale pe piaţa din Europa, inclusiv pe piaţa spot. Acest lucru este evident. Cererea este mare", a spus Dmitri Peskov la o conferinţă de presă.

Miercuri, preţurile spot la gaze la hub-ul TTF din Olanda au atins un nivel record de 79 de euro pentru un Mehgawatt-oră, adică mai mult de 960 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, pe fondul gradului redus de umplere a depozitelor subterane din Europa.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

 

Gazprom spune că livrările de gaze prin Nord Stream 2 nu vor începe pe 1 octombrie



Separat, directorul Gazprom, Alexei Miller a anunţat miercuri că livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream 2 nu vor începe la 1 octombrie, aşa cum a anunţat anterior agenţia Bloomberg citând surse interne.

În schimb, vicepremierul rus, Alexander Novak a declarat că Ministerul rus al Energiei urmează să pregătească un raport în zilele următoare cu privire la posibilitatea ca grupul petrolier Rosneft să exporte gaze naturale spre Europa via conducta Nord Stream 2.

În prezent, Gazprom are exclusivitate asupra exporturile ruseşti de gaze naturale prin conductă însă reglementările europene, aşa-numitul al treilea pachet energetic, cer accesul terţelor părţi la conducte.

Kirill Tachennikov, analist la corporaţia financiară Sinara, a apreciat că deocamdată nu este clar dacă posibila participare a Rosneft în exporturile de gaze via Nord Stream 2 ar ajuta Rusia să îşi majoreze livrările prin această rută. "În ceea ce priveşte cel de al treilea pachet energetic, nu există o poziţie UE clară cu privire la accesul altor companii ruseşti la noua conductă", a spus Kirill Tachennikov.

Peskov a spus că posibilitatea ca Rosneft să exporte gaze spre Europa a fost ridicată în repetate rânduri dar, deocamdată, nu a fost luată o decizie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel