Rusia sfidează sancțiunile SUA. Nava rusească „Fortuna” a reluat finalizarea construcției Nord Stream 2

Tudor Curtifan / 25 ian 2021 / 22:54
Construcția gazoductului Nord Stream 2 sursă foto: Nord Stream 2 official website
Construcția gazoductului Nord Stream 2 sursă foto: Nord Stream 2 official website

Nava rusească „Fortuna” a reluat lucrările de finalizare a construcției gazoductului Nord Stream 2, în apele daneze.

Anunțul vine la numai o zi după ce a intrat sub incidența unor sancțiuni impuse de Statele Unite ale Americii și după ce Parlamentul European a adoptat joi, săptămâna trecută, o rezoluție prin care cere UE să oprescă ”imediat” lucrările ca răspuns la arestarea lui Alexei Navalnîi, informează Europa Liberă.

Operatorul controversatului proiect care urmează să aducă gaze naturale din Rusia în Germania prin Marea Baltică a anunțat că are toate permisiunile necesare pentru continuarea lucrărilor. „Fortuna” urmează să pună ultimii cei aproape 150 de kilometri de gazoduct, inclusiv 120 prin apele daneze și 30 de kilometri prin apele germane, controlat de gigantul rus Gazprom. Conducta este finalizată în proporție de 94%.

Construcția fusese suspendată mai bine de un an.

Statele Unite au impus, pe 19 ianuarie 2021, sancțiuni împotriva companiei KVT-RUS, proprietara vasului „Fortuna”, ultima dintr-un șir de alte acțiuni menite să stopeze construcția gazoductului Nord Stream 2, mai scrie sursa citată.

Amintim că Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy