Rusia: Şeful unității de cercetare a rachetelor hipersonice, arestat pentru înaltă trădare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Cercetătorul rus, Aleksander Kuranov, în vârstă de 73 de ani, coordonator la NIPGuS, un institut rus de cercetare specializat în tehnologii hipersonice, a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse în urma unor acuzaţii de ”înaltă trădare”, potrvit agenţiilor ruse de presă, relatează AFP.

Potrivit unor surse citate de agenţiile ruse de presă Tass şi Interfax, Aleksandr Kuranov a fost arestat de către Serviciile ruse de securitate (FSB) în cadrul unei operaţiuni sepeciale.

El este acuzat de faptul că a transmis ”informaţii secrete” legate de cercetările sale unui ”cetăţean străin”. Agenţia rusă publică de presă RIA Novosti, citată de News.ro, scrie că detaliile cazului nu vor fi făcute publice.

Potrivit site-ului institutului pe care-l conduce - NIPGuS - Aleksander Kuranov conduce o aripă a Departamentului ”Inteligenţă distribuită” de la Universitatea Politehnică de Stat din Sankt Petersburg, un domeniu legat de inteligenţa artificială.

El este autorul a peste 120 de lucrări ştiinţifice şi brevete şi conduce lucrări de cercetare cu privire la viteză şi tehnologii supersonice.

În anul 2018, Serviciul Federal de Securitate (FSB) ale Rusiei a făcut percheziții la o unitate de cercetare din subordinea Agenției Spațiale ruse Roscosmos cu privire la o scurgere de secrete despre noile arme hipersonice către spionii vestici. 

Potrivit institutului, Alekander Kuranov a ”participat la asociaţii internaţionale şi a lucrat la comenzi ale multor ţări din lume”. El a fost, timp de mulţi ani, organizatorul unui Congres ruso-american la Sankt-Petersburg.

Tehnologiile hipersonice se află în centrul unor arme noi, dezvoltate în prezent de către Moscova şi lăudate de către preşedintele rus Vladimir Putin drept ”invincibile” şi capabile să treacă de orice scut existent.

Între aceste arme noi se aflăracheta Zircon - destinată Marinei ruse -, care a fost testată cu succes în iulie. Alte două rachete se află deja în serviciu, şi anume Kinjal, care echipează Forţele aeriene, şi ”arma absolută” planorul hipersonic Avangard.

Niciun element nu permite însă se spună că Aleksandr Kuranov ar avea vreo legătură cu dezvoltarea acestor arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel