Rusia se teme să nu repete experiența economică de la sfârșitul Războiului Rece. Noul ministru al apărării va avea sarcina evitării colapsului generat de o nouă cursă a înarmării

Cătălin Costea |
Data publicării:
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.
Linia de producție a uzinei ruse de tancuri Uralvagonzavod.

Așa cum anunțam zilele trecute, locul lui Serghei Șoigu ca ministru al Apărării al Federației Ruse va fi luat de Andrei Belousov, un doctor în economie în vârstă de 65 de ani, care în 20 de ani a făcut o carieră rapidă de la om de știință la viceprim-ministru al Federației Ruse. Numirea este controversată, potrivit experților, dar se consideră că nu ar trebui să aibă un impact puternic asupra cursului războiului din Ucraina, ci doar asupra optimizării costurilor în creștere ale armatei ruse.

Pe parcursul carierei sale academice, Belousov i-a consiliat pe prim-miniștrii Evgheni Primakov, Serghei Stepashin, Mihail Kasyanov și Mihail Fradkov cu privire la analiza macroeconomică și previziunile pe termen scurt. Kremlinul, se pare, i-a apreciat abilitățile și treptat a trecut de la consilier independent la funcția de viceprim-ministru. În ultima sa funcție, el a fost implicat în adaptarea economiei ruse la „tranziția energetică globală” - sporind utilizarea energiei alternative și, de asemenea, l-a sfătuit personal pe Putin în probleme economice.

 

Belousov a fost desemnat să adapteze economia rusă la paradigma militară

 

Kremlinul a văzut probabil în Belousov persoana care a făcut cel mai mult pentru ca economia Rusiei să nu se prăbușească din cauza sancțiunilor internaționale, declară Nina Hrușciova, decanul Facultății de Relații Internaționale de la New School University din New York.

Aceasta sugerează că Putin va încerca să folosească talentul lui Belousov în departamentul militar, care s-a aflat recent în centrul unui amplu scandal de corupție. La sfârșitul lunii aprilie, a fost arestat adjunctul Ministerului rus al Apărării, Timur Ivanov, pe care anchetatorii îl suspectează că a deturnat fonduri de la buget folosindu-se de ordonanțe de guvern.

„Belousov, așa cum a spus deja Kremlinul, va integra sectorul militar în economia generală a Rusiei sau, dimpotrivă, va rearanja economia de stat a Rusiei pe o bază militară”, spune Hrușciova, menționând că autoritățile ruse însele compară perioada actuală cu cea de la mijlocul anilor 1980 .

Trecerea economiei țării pe picior de război a ruinat URSS la vremea sa, este de acord Oleg Buklemishev, directorul Centrului de Cercetare a Politicii Economice de la Facultatea de Economie a Universității de Stat din Moscova. El sugerează că sarcina principală a lui Belousov este de a optimiza cheltuielile în acest domeniu pentru a evita criza și o recesiune economică generală. „În timpul URSS, nu a existat suficientă voință politică pentru a reduce costurile, economia pur și simplu s-a blocat”, spune expertul.

 

Însărcinat și cu introducerea inovațiilor în sfera militară

 

Buklemishev consideră că, în alte privințe, funcția lui Belousov va semăna cu sarcina lui Anatoli Serdiukov, un alt specialist din domeniul economic, care a reconfigurat unele procese economice din ministerul apărării. Acesta a condus cu destul succes, conform multor observatori, spune expertul, dar a fost demis din cauza unui scandal de corupție. Cu toate acestea, Belousov are o sarcină dificilă de îndeplinit - să introducă inovații în industria militară, notează Buklemishev.

Chiar înainte de noua sa numire, Belousov a supravegheat proiectul național „Sisteme de vehicule aeriene fără pilot”, remarcă Alexandra Prokopenko, angajată a Centrului Carnegie Berlin pentru Studiul Rusiei și Eurasiei. Ca urmare, analista presupune că această industrie se va număra printre prioritățile pentru introducere a inovațiilor în domeniul militar.

„Războiul a creat o industrie separată și, cu ajutorul investițiilor în complexul militar, ei [n.r. - autoritățile ruse] intenționează să susțină creșterea economică și să rezolve problemele structurale, afirmă Prokopenko, precizând că o astfel de abordare, în opinia sa, va contribui, dimpotrivă, la acumularea problemelor structurale din economie.

 

Operațiile militare vor continua să fie controlate de Statul Major

 

Explicându-se noua poziție a lui Belousov, de la Kremlin s-au dat asigurări că „sistemele de coordonate din componenta militară” nu se vor schimba. Șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, este responsabil de aceasta și își va păstra funcția, după cum a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov.

Totuși, ministerul apărării așteaptă noua “perestroika”, declară Nikolai Petrov, șeful Centrului de Cercetări Politice și Geografice. În opinia sa, sistemul anterior va fi demontat în viitorul apropiat, iar adjuncții lui Șoigu își vor pierde, cel mai probabil, pozițiile: „Pot apărea conflicte aici, dar acest lucru va face în cele din urmă sistemul mai eficient pentru continuarea războiului”.

Nivelul corupției din armata rusă l-a alarmat pe Putin, spune politicianul de opoziție Leonid Gozman. În opinia sa, remanierea „figurilor tehnice” nu va schimba foarte mult situația din teatrul de operații: „Trupele nu sunt conduse de statul major. Ca și ministerul apărării, îndeplinesc voința unei singure persoane. Pentru Putin a devenit evident că războiul va fi prelungit, că nu va fi posibil să cucerească Kievul și și-a dat seama că rezultatul războiului va fi decis de economie”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel