Rusia se încurajează în fața noului bombardier B-21 Raider al SUA. Viitorul PAK DA de generația a VI-a, un vis rusesc

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
B-21 Raider, noul bombardier strategic de generația a VI-a a SUA. Foto: U.S. Air Force
B-21 Raider, noul bombardier strategic de generația a VI-a a SUA. Foto: U.S. Air Force

La finalul săptămânii trecute a avut loc un eveniment istoric în  industria aviatică americană și pentru U.S. Air Force: SUA au prezentat oficial cu mare fast primului bombardier stealth B-21 Raider de generația a VI-a.

DefenseRomania a acoperit timp de câteva zile, cel mai aşteptat eveniment al anului, când U.S. Air Force şi compania Northrop Grumman au prezentat împreună primul bombardier de generația a VI-a "B-21 Raider".

Evenimentul a avut loc la uzina companiei Northrop Grumman din Palmdale, California, unde se află în producție primele bombardiere B-21 Raider.

La prezentare a luat parte și  secretarul american al apărării Lloyd Austin, care a subliniat că B-21 dispune de capacități stealth care îl fac foarte greu de detectat, chiar și pentru cele mai sofisticate sisteme de apărare antiaeriană și radare din lume.

Iar prezentarea B-21 a avut evident ecouri inclusiv în presa rusă și chineză.

 

Rusia speră că B-21 Raider american va impulsiona dezvoltarea PAK DA, viitorul bombardier rus

 

1. PAK DA, im... (pak-da_77154900.jpg)PAK DA, imagine concept a unui posibil viitor bombardier strategic al Rusiei. Foto: 19fortyfive.com

Publicația rusă Izvestia remarcă într-un material că SUA au ridicat ștacheta prin dezvoltarea B-21 Raider.

În pofida faptului că rușii bagatelizează programul, precizând că B-21 pare o dezvoltare a B-2, jurnaliștii ruși admit că SUA vor opera după introducerea în serviciu a B-21 patru tipuri diferite de bombardiere. În comparație Rusia are doar două tipuri de bombardiere strategice în serviciu, anume Tu-160 și Tu-95. China unul singur, H-6.

Presa rusă speră însă că programul B-21 Raider al SUA va impulsiona programul PAK DA, un ambițios program prin care și Rusia își propune dezvoltarea unui bombardier de generația a V-a.

„Răspunsul nostru este PAK DA dezvoltat de Tupolev. Noul bombardier ar trebui să efectueze primul zbor în 2025. Teoretic el va trebui să fie răspunsul rus pentru B-21 Raider american”, scrie publicația rusă.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Programul PAK DA va înlocui treptat Tu-95MS.

Problema pentru ruși e că programul PAK DA, despre a cărui dezvoltare se vorbește încă din 2015, va întâmpina multe dificultăți. În 2020 presa din Rusia a anunțat că lucrările de desing au fost finalizate, iar construcția primului prototip a început.

Nu a existat vreo confirmare oficială din partea celor de la Tupolev, iar de atunci e „liniște” în ceea ce privește PAK DA.

În orice caz, estimarea presei ruse că PAK DA va zbura în 2025, ținând cont de experiența Su-57 și de provocările financiare și tehnologice ca urmare a sancțiunilor după invadarea Ucrainei, e cel puțin una extrem de optimistă.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE B-21 RAIDER - SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel