Rusia reuşeşte să eludeze sancţiunile occidentale: Industria rusă de armament a creat un lanţ de aprovizionare cu componente occidentale

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Aproape toate bunurile sancționate de statele occidentale, în valoare de sute de miliarde de dolari, continuă să intre în Federația Rusă, se arata intr-o investigatie a publicatiei Verstka. Investigația se bazează pe documente oficiale care contin informatii despre produsele care intra prin punctele vamale rusești, pe surse din domeniul logisticii, expeditori de mărfuri și oameni de afaceri care cunosc schemele de aprovizionare cu bunuri sancționate. 

Jurnaliștii de investigaţii de la Verstka au descoperit că numai în prima jumătate a anului 2023, Rusia a importat microcipuri produse în Occident, cu o valoare totală de peste 502 milioane de dolari. Aceste componente sunt folosite pentru a produce rachete și alte arme. 

De asemenea, au fost livrate numeroase echipamente utilizate de complexul militar-industrial rusesc, echipamente pentru aviația civilă în valoare de cel puțin 171 de milioane de dolari și iPhone-uri în valoare de 389 de milioane de dolari.

Potrivit concluziilor trase în urma investigaţiei, importul "oricărui produs de oriunde din lume, de la microcipuri cu dublă utilizare până la un motoare pentru un avion Airbus" este acum posibil, iar companiile occidentale sunt implicate în schemele de eludare a sancțiunilor prin intermediul țărilor terțe.

Potrivit investigației, Rusia încă mai primește componente precum procesoarele Intel, microcipurile Xilinx și Texas Instruments, precum și emițătoarele Analog Devices Inc., care sunt utilizate pe rachetele de croazieră strategice Kh-101.

,,În ultimele șase luni, autoritățile ruse au autorizat componente de la compania americană Analog Devices Inc. în valoare de peste 98 de milioane de dolari, peste 75 de milioane de dolari pentru Xilinx, peste 42 de milioane de dolari pentru Microchip Technology, cel puțin 38 de milioane de dolari pentru Texas Instruments și peste 28 de milioane de dolari pentru Infineon, cel mai mare producător de semiconductori din Germania", se arată în investigație, menționând produse de la Marvell, Cypress Semiconductor și Atmel.

Produsele Intel și AMD, în special microprocesoarele, au fost importate în valoare de peste 169 de milioane de dolari și 35 de milioane de dolari.

După cum s-a menționat, aproape toate produsele electronice occidentale intră în Rusia prin China și Hong Kong. Cei mai mari 3 mari expeditori de componente Intel se numesc Time Art Internaţional (40 de milioane de dolari SUA), Union Tech Inc. (peste 17 milioane de dolari SUA) și Dexp Internaţional (aproape 15 milioane de dolari SUA). Printre exportatorii intermediari se numără și compania turcă Margiana Insaat Diș Ticaret Limited Șirketi.

 

Importul de bunuri sancționate, organizat prin înregistrarea într-o societate dintr-o țară terță: Preferate sunt China și Turcia

 

Cipurile cu dublă utilizare sunt importate de sute de companii, iar dintre cei mai mari 25 de importatori, 11 sunt furnizori direcți ai complexului militar-industrial rus. Ancheta citează zeci de exemple specifice.

Compania ungară Unimatik ar fi livrat în Rusia utilaje italiene de producţie O.M.V. și germane Arinstein pentru cel puțin 5 milioane de dolari.

Unul dintre principalii clienți ai Unimatik este Uzina rusă NR. 9, unul dintre principalii producători de tunuri pentru tancuri. O companie din Hong Kong a expediat, de asemenea, utilaje germane.

În forma să cea mai simplă, importul de bunuri sancționate este organizat prin înregistrarea într-o societate dintr-o țară terță care va acționa ca exportator, iar aceasta cumpără acolo bunurile necesare sau le comandă direct de la producător și le reexportă în Federația Rusă.

Ei preferă să aleagă cetățeni non-ruși pentru a înregistra acești intermediari, deoarece furnizorii sunt atenți la acest lucru. Cel mai adesea, China sau Turcia sunt selectate pentru înregistrare.

Unele mărfuri trec prin Emiratele Arabe Unite, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Armenia. Sursele au menționat Georgia ca fiind o țară în care pot apărea probleme cu reexportul de bunuri sancționate, dar aceasta nu a fost indicată în investigaţia publicației.

Cel mai recent pachet de sancțiuni ale UE a avut ca scop eliminarea lacunelor din sancțiunile deja impuse împotriva Federației Ruse și combaterea eludării acestora prin intermediul țărilor terțe.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel