Rusia reînființează o divizie de infanterie motorizată pe flancul sudic, în zona Marea Neagră - Marea Caspică

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Surse din Ministerul Apărării al Federației Ruse au confirmat, la finalul lunii aprilie pentru publicația Izvestia, că a fost deja luată decizia de reînființare a Diviziei 20 Infanterie Motorizată care, pe timp de pace, va staționa în Regiunea Volgograd.

Noua Mare Unitate (MU) va fi formată în cursul anului 2021, prin transformarea Brigăzii 20 Infanterie Motorizată din orașul Volgograd, în divizie. Majoritatea formațiunilor care, vor intra în compunerea diviziei, vor fi dislocate în localitățile Volgograd și Kamîșin. Noua MU va subordonată Armatei 8 Arme Întrunite a Regiunii Militare Sud, au menționat sursele din Ministerul Apărării de la Moscova.

Divizia 20 Infanterie Motorizată a fost activă în perioada 1943 – 2009, MU luând parte la cel de-al doilea război mondial, după care a fost staționată în Germania de est, iar în anii 1990 a fost implicată în luptele din Cecenia. Potrivit Izvestia, MU a fost comandată în anii 2000 de ofițeri care, în prezent, dețin funcții importante în ierarhia Forțelor Armate ruse, printre care general-colonel Serghei Istrakov adjunct al șefului Statului Major General, general-colonel Ghennadi Jidko – comandant al Regiunii Militare Est, general-colonel Alexandr Lapin – comandant al Regiunii Militare Centru.

Potrivit experților militari ruși, rațiunea care stă la baza reînființării diviziei este întărirea flancului sudic al Rusiei, ca urmare a intensificării activităților militare la granițele țării în această regiune.

Pentru a face loc unităților diviziei, Brigada 56 Desant din Kamîșin va fi reorganizată în regiment (Regimentul 56 Desant-Asalt) care, va funcționa la Feodosia în Peninsula Crimeea.

Anul trecut, o altă brigadă de infanterie motorizată (Brigada 19) din Regiunea Militară Sud a fost transformată în divizie (Divizia 19). Aceasta aparține Armatei 58 Arme Întrunite și este dislocată la nord de Munții Caucaz, în zona căilor de comunicație care, străbat pe direcția nord – sud partea centrală a lanțului caucazian (tunelul Roki și  șoseaua E117).

În ultimii 10 ani, conducerea politico-militară a Rusiei a consolidat foarte mult puterea de luptă a Regiunii Militare Sud (de la munții Caucaz spre nord pe o adâncime de maxim 1000 km și o lățime de maxim 750 km de Nord, Crimeea și bazele militare ruse situate la sud de Caucaz în Osetia de Sud, Abhazia și Armenia). Astfel, de la o armată de arme întrunite (Armata 58) s-a ajuns la trei, reînființându-se mai întâi Armata 49 și ulterior Armata 8, ultima dislocată pe teritoriul regiunilor Rostov și Volgograd. Tot în Regiunea Militară Sud vor ajunge și primele complexe de apărare antiaeriană S-350 Vityaz, programate pentru acest an, precum și primele avioane de luptă de generația a 5-a, Su-57.

Experții militari ucraineni văd în transformarea Brigăzii 20 Infanterie Motorizată în divizie, o creștere a amenințării militare la granița sa estică, deoarece efectivele dislocate permanent în apropierea frontierelor sale vor crește cu cel puțin 5000 de militari. O brigadă de infanterie motorizată din Forțele Terestre ruse are aproximativ 4000 de militari, în timp ce o divizie poate ajunge și la 11.000 de militari.

Din perspectiva NATO, întărirea forțelor ruse din Regiunea Militară Sud creează o amenințare pe flancul estic al Alianței în zona Mării Negre, respectiv România, Bulgaria și Turcia. Până în prezent, răspunsul principal al Alianței s-a limitat la intensificarea exercițiilor militare și la patrule navale de amploare în regiunea Mării Negre, fapt ce a permis o prezență militară crescută, dar nepermanentă, a contingentelor din alte state ale NATO, în special din SUA.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel