Rusia prezintă un tanc ''T-80BVM Model 2023'' modernizat și pregătit de luptă: A fost dezvoltat pe baza ''experienței de luptă dobândită'' în timpul războiului purtat în Ucraina

S.I. Catalin |
Data publicării:

Potrivit informațiilor împărtășite pe rețelele de socializare rusești la 10 septembrie 2023, Forțele Armate Ruse au prezentat T-80BVM ''Model 2023'', o versiune îmbunătățită a tancului T-80BVM, într-un reportaj televizat care a avut loc în zona de testare a echipamentelor militare de la uzina militară Omsktransmash. Ruşii susţin că această ''modernizare'' adusă tancului T-80BVM a fost influențată de ''experiența de luptă dobândită'' în timpul războiului purtat în Ucraina.

Sursele din industria militară rusă, citate de presa de propagandă, sugerează că Omsktransmash este gata să producă 152 de tancuri T-80BVM Model 2023, 15 dintre acestea fiind deja încărcate pe platforme de transport, ceea ce indică desfășurarea lor iminentă în zonele de luptă active.

T-80BVM Model 2023 este prevăzut cu un ''blindaj de tip cuşca'' în partea superioară și posterioară a turelei, pentru a spori protecția împotriva rachetelor antitanc și a dronelor kamikaze. ''Cușca blindată'' instalată pe partea superioară a turelei a fost transformată într-un ''modul de protecție'' care poate fi detașat uşor pentru a facilita transportul, iar în inventar au fost incluse capace de "pelerină" pentru a reduce vizibilitatea tancului.

Părțile laterale ale tancului, dar și ''cușca blindata'' au primit, de asemenea, protecție dinamică suplimentară. Tancul T-80BVM Model 2023 dispune acum de un sistem de bruiaj electronic anti-dronă Volnorez. Ruşii susţin că acest sistem de bruiaj electronic poate suprima eficient dronele pe o rază de 600-1000 de metri. Panoul de control al acestui sistem este instalat în interiorul tancului.

O îmbunătățire interesantă adusă tancului constă în viteză de deplasare în marşarier, care a fost îmbunătățită la peste 20 km/h, un salt semnificativ față de cei 11 km/h documentați anterior. Detaliile care stau la baza acestei creșteri a vitezei nu au fost dezvăluite, dar probabil că implică modificări ale transmisiei.

T-80BVM este o versiune modernizată a tancului original T-80BV, care a fost inițial fabricat de Uniunea Sovietică. Aceste îmbunătățiri au fost dezvoltate și introduse de industria militară rusă cu scopul principal de a spori eficiența tancului.

O caracteristică a T-80BVM este blindajul său îmbunătățit, care cuprinde atât măsuri de protecție reactivă, cât și pasivă, pentru a-i spori rezistența împotriva sistemelor de rachete antitanc. În special, tancul este echipat cu blindajul reactiv exploziv Relikt, care îi îmbunătățește semnificativ apărarea împotriva rachetelor ghidate antitanc moderne și a grenadelor propulsate de rachete.

Tancul este propulsat de un motor cu turbină cu gaz, ceea ce îi conferă un raport remarcabil între putere și greutate, consolidându-i statutul de unul dintre cele mai rapide tancuri din lume. În plus, T-80BVM se mândrește cu un sistem sofisticat de control al focului care îi sporește precizia de țintire, permițând angajarea eficientă a țintelor atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

În plus, T-80BVM este înarmat cu un tun cu țeavă lisă îmbunătățit de 125 mm 2A46M-4, capabil să tragă o gamă largă de proiectile, inclusiv APFSDS, HEAT, HE-FRAG și rachete ghidate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel