Rusia pregăteşte retragerea diplomaţilor din Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit informațiilor obținute de publicația americană The New York Times de la surse din cadrul serviciilor de informații, diplomații din cadrul a două consulate ruse din Ucraina au primit ordin să se pregătească pentru a părăsi țara.

Ziarul american precizează că membrii familiilor diplomaților ruși au început retragerea la Moscova încă din primele zile ale anului, iar evacuarea va continua și în perioada următoare.

Pe 5 ianuarie, 18 persoane au părăsit Ucraina, majoritatea copii și soții de diplomați ruși. În zilele următoare, 30 de persoane din Kiev și din consulatul din Lvov sunt așteptate să plece din Ucraina.

 

Oficialii din Statele Unite au confirmat că evacuarea ambasadei Rusiei din Ucraina era așteptată

 

„Avem [de mai mult timp] informații care indică faptul că guvernul rus se pregătea să evacueze membrii familiilor diplomaților ruși din ambasada Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie”, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului.

În acest context, în Ucraina și în Statele Unite se consideră că în acest fel Rusia fie se pregătește pentru o ofensivă, fie încearcă să păcălească pe toată lumea.

Este foarte posibil ca rușii să încerce să arate că pregătesc atacarea Ucrainei, deși nu există alte indicii în teren, iar acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina nu a crescut în ritmul estimat de Pentagonului cu o lună în urmă.

Potrivit ultimelor estimări ale SUA, aproximativ 60 de grupări tactice de nivel batalion (BTG), fiecare cu o medie de 800 de militari, se află în prezent la granița cu Ucraina. Împreună cu alte trupe locale, rușii au aproximativ 77.000 de soldați la graniță, existând însă și unele trupe în proces de desfășurare.

Potrivit altor surse, acest număr este mai aproape de 100.000, depinde în mare măsură de modul în care sunt numărate forțele. Este însă puțin probabil ca numărul total să ajungă 175.00 de militari, așa cum a estimat Pentagonul acum mai bine de o lună.

 

Oficialii americani cred că Putin este încă indecis cu privire la următoarea sa mișcare

 

Oficialii militari și din zona serviciilor de informații, americani și europeni, consideră că Putin ar putea trage de timp ca pământul să înghețe, ceea ce facilitează deplasarea echipamentelor grele, lăsând în același timp loc demersurilor diplomatice, în așteptarea unui răspuns scris din partea administrației Biden și a NATO care să confirme restabilirea poziției NATO la starea sa de acum 15 ani, departe de granița cu Rusia.

Potrivit experților ucraineni în probleme de securitate, atacul asupra Ucrainei ar putea veni sub forma unei agresiuni totale.

În mod alternativ, Rusia ar putea lansa un atac cibernetic asupra rețelei energetice a Ucrainei, la un nivel mult mai mare decât cele din 2015 și 2016, combinat cu o escaladare militară în estul Ucrainei, unde forțele separatiste susținute de Rusia sunt bine stabilite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel