Rusia insistă că vrea garanţii de securitate de la NATO. Moscova a trimis Washingtonului o listă de propuneri

S.I. Catalin |
Data publicării:

Federaţia Rusă a anunţat că a transmis miercuri Statelor Unite o listă de ''propuneri'' cu privire la garanţiile juridice de securitate pe care le dorește de la Occident, deoarece se consideră ameninţată pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, informează AFP.

''Propunerile noastre concrete au fost transmise astăzi responsabililor americani de către Ministerul Afacerilor Externe rus'', a declarat Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Uşakov, aceste propuneri ''vizând elaborarea de garanţii juridice pentru securitatea Rusiei'' au fost prezentate adjunctului secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, care s-a deplasat în această săptămână la Moscova după ce a efectuat o vizită la Kiev.

Iuri Uşakov a adăugat că va aborda acest subiect într-o convorbire telefonică pe care o va avea în cursul zilei cu un ''responsabil al administraţiei americane'', fără a oferi alte detalii.

Într-o videoconferinţă avută miercuri cu omologul său chinez, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că ''reacţia americanilor şi a NATO la aceste propuneri va fi pozitivă'', a subliniat consilierul Kremlinului.

Şeful statului rus a cerut marţi negocieri ''imediate'' cu NATO şi SUA referitor la respectivele garanţii, pe care i le solicitase la începutul lunii decembrie omologului său american Joe Biden.

Moscova se opune în special extinderii suplimentare a Alianţei Nord-Atlantice prin includerea unor ţări care au frontieră cu Rusia, precum Ucraina, şi doreşte să obţină garanţii juridice clare care ar exclude o asemenea posibilitate în viitor.

De partea lor, SUA şi Uniunea Europeană acuză Moscova că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina şi o ameninţă cu sancţiuni economice fără precedent în caz de agresiune. Rusia a respins criticile occidentale şi a acuzat Kievul că a deplasat peste 120.000 de soldaţi în Donbas, unde separatiştii pro-ruşi luptă din 2014 pentru controlul regiunii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel