Rusia „închide” fabrici de elicoptere și avioane din Bulgaria și Cehia retrăgând licențele. Moscova încearcă să blocheze ajutorul pentru Ucraina

Sursă foto: Avionams
Sursă foto: Avionams

Federația Rusă a anunțat retragerea licențelor a trei fabrici de avioane și elicoptere, două din Bulgaria și una din Cehia. Kremlinul precizează că decizie vine ca urmare a ajutorului militar acordat Ucrainei de către aceste state și a faptului că s-ar fi încercat repararea aparatelor ucrainene în locațiile respective.

E vorba de cunoscutele facilități bulgare Terem – Airman, specializată pe mentenanța de elicoptere, și Avionams. Totodată, în Cehia licența a fost retrasă fabricii Lom Praha.

Anunțul a fost făcut de către Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt al MAE rus, citată de presa din Bulgaria, în urma unui briefing publicat pe site-ul MAE rus.

Zaharova menționează că aceste state furnizează echipamente militare Ucrainei și intenționează să repare aparatele în facilitățile respective.

„Un număr de state membre NATO și UE continuă să furnizeze echipamente militare (n.r. - de proveniență sovietică) regimului de la Kiev, și, de asemenea, intenționează să repare aceste echipamente în fabricile de pe teritoriul lor. Ca răspuns partea rusă a decis suspendarea certificatelor de licență emise companiilor Lom Praha, Terem - Airman și Avionams”, a precizat Maria Zaharova.

Publicația Bulgaria.Postsen.com amintește că Executivul din Bulgaria a acordat asistență militară Ucrainei, inclusiv prin mentenanță și reparații ale diferitelor echipamente militare.

Potrivit sursei citate, Terem – Airman este specializată în repararea elicopterelor Mi-17, Mi-8, Mi-14PL/BT, Mi-24B/D/P, Mi-2 și Ka-26, dar și a altor modele.

 

Reacția Ministerului bulgar al Apărării. Șantajul retragerii licențelor, exact tactica folosită de ruși în privința gazului

 

Dragomir Zakov, ministrul Apărării în guvernul de la Sofia, a anunțat că decizia Moscovei nu e una surprinzătoare și a acuzat Federația Rusă că folosește șantajul, iar așa cum o face cu gazul o face acum și cu licențele militare.

Potrivit publicației SofiaGlobe.com, decizia Rusiei nu va afecta în mod deosebit Armata bulgară.

El a precizat că Bulgaria nu deține atât de multe elicoptere militare sovietice și nu va fi afectată capacitatea de apărare a țării. Pe de altă parte vor fi căutate soluții și a exclus ca aparatele să fie consemnate la sol.

Totodată, ministrul bulgar a dat asigurări că decizia Rusiei nu va împiedica Bulgaria să continue să ofere asistență militară și mentenanță echipamentelor ucrainene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel