Rusia, în fața probelor. Armenia a utilizat Iskander în războiul din Nakorno-Karabah, rachete de care Erevanul s-a plâns că nu au explodat

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

În februarie 2021 premierul armean Nikol Paşinian a stârnit valuri la Moscova după ce a declarat că sistemele rusești Iskander, folosite în timpul războiului din Nagorno-Karabakh din toamna anului 2020, nu au fost eficiente.

Contextul în care Pașinian a făcut declarațiile au fost acuzele fostului președinte al Armeniei, Serzh Sargașian, privind utilizarea prematură a sistemelor Iskaneder în timpul conflictului din Nagorno-Karabah. “Fostul președinte ar trebui să ofere răspunsuri, nu să pună întrebări. De exemplu, ar trebui să spună de ce rachetele lansate cu complexele Iskander nu au explodat sau au explodat numai 10%?”, a declarat la vremea respectivă Pașinian. Premierul armean a adăugat că sistemul rusesc Iskander poate fi considerat “o armă a anilor ’80”.

Declarațiile premierului Armeniei au provocat valuri la Moscova care a reacționat și a negat faptul că sistemele rusești Iskander au fost folosite în timpul reluării luptelor din Nagorno-Karabah, anul trecut, când azerii au reușit să cucerească numeroase localități din regiune.

Imediat după acuzele Erevanului, Ministerului Apărării din Federația Rusă a emis un comunicat prin care informează că Armenia nu a folosit complexele Iskander în ultimul conflict din Nagorno-Karabah, iar declarațiile premierului Nikol Pașinian despre eficiența acestora sunt “surprinzătoare”.

“Ministerul rus al Apărării a fost surprins de declarația prim-ministrului Republicii Armenia, Nikol Pașinian, potrivit căreia rachetele complexelor Iskander utilizate în Nagorno-Karabah de către Forțele Armate armene nu au explodat sau au explodat numai 10%", preciza Moscova, la vremea respectivă.

 

Azerii contrazic Rusia și prezintă dovezile: Armenia a folosit Iskander în timpul războiului din Nagorno-Karabah

 

În tot acest context, în cursul zilei de azi, Agenția Națională pentru Deminare din Azerbaidjan (ANAMA), anunță oficial că a identificat componente ale rachetelor folosite de sistemele Iskander în Nagorno-Karabah. Acestea au fost identificate în apropierea orașului strategic Shushi, cucerit de azeri. În timpul unor misiuni în regiune, azerii anunță că au găsit componente ale Iskander folosite de armeni, anunță PanArmenian.net.   Au fost prezentate și imagini ale componentelor.

Amintim că reluarea conflictului în Nagorno-Karabah anul trecut a fost cel mai grav incident dintre cele două state din ultimii 30 de ani.

În cele 44 de zile de luptă, care a început la sfârșitul lunii septembrie și a ucis peste 5.600 de oameni din ambele tabere, Armata azeră a înaintat puternic în Nagorno-Karabah, forțând Armenia să accepte acordul de pace din noiembrie, prin care Azerbaidjanul a recuperat o mare parte din regiunea disputată, împreună cu zonele înconjurătoare.

Rusia a desfășurat aproape 2.000 de trupe de menținere a păcii pentru o perioadă de cel puțin cinci ani pentru a monitoriza acordul de pace și pentru a facilita întoarcerea refugiaților.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel