Rusia neagă folosirea Iskander în Nagorno-Karabah, după ce Armenia a acuzat că doar 10% dintre rachete au explodat

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 25 februarie, departamentul de presă al Ministerului Apărării din Federația Rusă a emis un comunicat prin care informează că Armenia nu a folosit complexele Iskander în ultimul conflict din Nagorno-Karabah, iar declarațiile premierului Nikol Pașinian despre eficiența acestora sunt “surprinzătoare”.

“Ministerul rus al Apărării a fost surprins de declarația prim-ministrului Republicii Armenia, Nikol Pașinian, potrivit căreia rachetele complexelor Iskander utilizate în Nagorno-Karabah de către Forțele Armate armene nu au explodat sau au explodat numai 10%", se precizează în declarația ministerului rus.

Reprezentanții militari ruși susțin că “dețin date confirmate, printre altele, de sistemul de control obiectiv, că niciunul dintre sistemele de rachete de acest tip nu a fost utilizat în timpul conflictului din Nagorno-Karabah. Toate munițiile de rachete se află în depozitele Forțelor Armate ale Republicii Armenia".

”Se pare că prim-ministrul Republicii Armenia, domnul Nikol Pașinian, a fost indus în eroare și, prin urmare, a folosit informații inexacte”, se menționează în declarație.

De asemenea, în poziția susținută de ministerul rus, se precizează că „sistemul de rachete operativ-tactice 9K720-E (”Iskander-E”) a fost testat și utilizat în mod repetat cu succes în condițiile de luptă din Republica Arabă Siriană împotriva grupărilor teroriste internaționale. Sistemul de rachete Iskander-E este cel mai bun din clasa sa din lume. Acest lucru este recunoscut de toți".

Pe 9 noiembrie, în media online din Armenia a circulat un video în care militari armeni filmau lansarea unor rachete și a sistemelor de lansare care, deși nu puteau fi clar distinse, par a fi Iskander. Imaginile au fost postate pe Youtube cu titlul “Armenia iskander tactical ballistic missile systems launching 9M723 missiles”.

 

În urmă cu două zile, președintele armean Armen Sarkissian l-a demis pe general-locotenentul Tiran Khachatrian din funcția de prim-adjunct al șefului Statului Major General al Forțelor Armate Armene, la propunerea premierului Nikol Pașinian. Miercurea trecută, ediția locală a “Yerevan Today” a publicat un articol intitulat „Declarația lui Pașinian privind rachetele Iskander l-a amuzat pe adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate Armene”. Cu o zi înainte, într-un interviu acordat site-ului de știri “1in.am”, Pașinian a răspuns declarației fostului președinte armean Serj Sargsian privind motivul pentru care sistemele de rachete tactice Iskander nu au fost utilizate împotriva inamicului în timpul războiului recent din Karabakh. Pașinian a declarat că, în timpul ostilităților, rachetele lansate de forțele armene „nu au explodat sau au explodat numai 10%”.

Statul Major al Forțelor Armate din Armenia, în poziția exprimată ieri, 25 februarie, a cerut demisia premierului Nikol Pașinian. Acest lucru s-a întâmplat după ce șeful guvernului l-a demis pe Tiran Khachatrian. Ca răspuns, premierul armean a anunțat „o tentativă de lovitură de stat” și a chemat cetățenii să se adune în Piața Republicii din Erevan pentru a „apăra idealurile„ revoluției de catifea”. Acesta a mai anunțat că a semnat o decizie de demitere a șefului Statului Major General, general colonelul Onik Gasparian, însă documentul nu a fost încă semnat de președintele republicii, Armen Sarkissian.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel