Rusia și strategia ei în afacerile cu armament

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a fost până nu demult unul dintre cei mai mari dealeri de arme din lume, raportând anual vânzări de aproximativ 15 miliarde de dolari. Este o afacere importantă pentru Moscova, mai ales în vremuri de presiune economică asupra bugetului său de apărare. Vânzările străine de armament ajută la menținerea bazei industriale sănătoase și de lucru, iar tehnologia rusească este recunoscută pentru că este comparabilă cu mărfurile occidentale, dar la prețuri mai mici. Acest lucru ajută Rusia să vândă arme aproape oricui.

Vânzările de arme la nivel global au avut întotdeauna un miez politic, iar Rusia nu face excepție de la acest lucru. Mulți dintre prietenii și aliații Moscovei au mai mulți bani  decât clienții firmelor occidentale de apărare. Și dacă un regim este destul de aproape de Kremlin, băncile și corporațiile ruse de stat vor acorda adesea împrumuturi pentru a finanța achiziții mari de tehnologie rusească.

 

Forța de muncă rămâne activă

 

În general, Rusia nu va obține un profit din aceste contracte, dar oferă locuri de muncă companiilor ruse de apărare prin sprijinirea ocupării forței de muncă, menținerea liniilor de producție și reducerea costurilor pentru achizițiile interne.

Practica de a emite împrumuturi pentru a convinge vânzările către clienți mai puțin prosperi a devenit din ce în ce mai frecventă în ultimul deceniu, pe măsură ce vânzările au scăzut, iar ambițiile politice ale Rusiei pe scena mondială au început să se lărgească. Președintele Vladimir Putin a aprobat practica în cursul unei întâlniri din aprilie 2013 privind industria de export de armament.

"Unele țări nu au bani acum și consideră că este mai important să prelungească durata de viață a armamentului și a echipamentului pe care îl au deja", a spus Putin. "Împrumuturile făcute în timp, în condițiile pieței, vor contribui la promovarea bunurilor noastre și la crearea piețelor pentru întreținerea ulterioară a bunurilor și pentru vânzările ulterioare de echipamente și piese de schimb suplimentare", a mai spus președintele rus.

 

Armament de duzină

 

Există multe exemple de acest lucru în practică, deși acestea tind să fie la o scară mică. Anul trecut, Moscova a aprobat un împrumut de 200 milioane de dolari pentru Armenia pentru sistemele antiaeriane și radare.

În 2013 Bangladesh a primit un împrumut de 800 milioane dolari pentru avioanele de vânătoare de antrenament, iar Cuba a primit un împrumut de 50 de milioane de dolari. Riscul financiar pentru Rusia, în cazul acestor clienți este scăzut.

Nu numai că majoritatea acestor aranjamente de împrumut sunt mici, dar exclud adesea armamentul rusesc de înaltă calitate și se adresează membrilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, un bloc de securitate post-sovietic. Ele ajută statele post-sovietice care sunt blocate în echipamentul militar rusesc și, prin extensie, în sfera de influență a Rusiei.

Cu toate acestea, acești clienți reprezintă o mică parte din afacerile de export ale Rusiei. Cei mai mari clienți ai Rusiei sunt India și China, clienți cu bani, care plătesc în numerar.

 

Împrumutul pentru Turcia

 

Când condițiile și politica sunt corecte, Moscova oferă imediat un împrumut statelor care sunt gata să-l cheltuiască tot pe investiții în tehnică rusească. Nu mai departe de Turcia. În decembrie 2017, directorul executiv al companiei Rostec, Sergey Chemezov, a declarat că 55% din achiziția a patru sisteme ruse S-400 pentru apărarea aeriană de 2,5 miliarde dolari a fost finanțată printr-un împrumut rusesc. Acordul a fost o lovitură politică majoră pentru Moscova, provocând tensiuni între Turcia și aliații săi din NATO, care evită utilizarea echipamentului rusesc.

Deși a aprobat această practică, Putin, în 2013, a fost atent să statueze natura sprijinului său. "Aceste împrumuturi trebuie să se bazeze pe principiile pieței și să nu fie ca împrumuturile acordate de Uniunea Sovietică din motive ideologice", a spus el. Un exemplu: în 1989, Algeria a câștigat mai mult de 10 miliarde de dolari prin tehnologia sovietică finanțată prin împrumut.

 

Afacerea Venezuela

 

Pentru Rusia, Venezuela nu a fost decât o afacere. Schema de finanțare la scară mai mare a Rusiei - peste 10 miliarde de dolari în împrumuturi acordate Venezuelei de la mijlocul anilor 2000.

Primul împrumut de 2 miliarde de dolari a venit în 2009, după ce fostul lider venezuelean Hugo Chavez a devenit unul dintre primii lideri care au recunoscut două republici rupte, din teritoriul georgian. Al doilea și al treilea împrumut, în valoare de 4 miliarde dolari fiecare, au fost emise în 2012 și 2014. Fiecare împrumut a fost folosit pentru a cumpăra tancuri, avioane, elicoptere, rachete și arme de calibru mic.

Venezuela a început să plătească cu mai puțin doi ani în urmă, obligând Rusia să restructureze acordul într-un plan de finanțare pe 10 ani. Iar acum țara a căzut în urma acestor plăți ajustate. În 2019, Venezuela și-a demonstrat limitele la care favoarea și utilitatea politică pentru Kremlin pot fi întinse, iar afacerile devin din nou afaceri.

În ultimele câteva luni, Rostec și Rosoboronexport și-au retras cea mai mare parte din prezența lor din Venezuela, peste 2.000 de angajați, potrivit unor estimări. Caracas nu poate plăti, iar aceste entități caută în primul rând profitul.

În cazurile în care susțin interesele Rusiei în materie de politică externă și acceptă plăți în marje reduse, banii încă mai vin. Recent, pe măsură ce excedentul general al bugetului și al echipamentului rus al Ministerului Apărării a crescut, armata a jucat un rol direct în transferurile de echipamente. Siria primește echipamente și servicii cu un cost mic sau gratuit de la armata rusă iar acum Rusia face același lucru și cu Venezuela.

 

Arme contra beneficii politice

 

Dincolo de Siria și Venezuela, bogăția armatei ruse ia permis să joace un rol mai activ în politica externă prin transferuri de arme - toate din aceleași motive, Rostec și Rosoboronexport care sunt exploatate pentru a ajuta ambițiile politice ale Kremlinului. De exemplu, Rusia a convins Nicaragua să găzduiască o bază de analiză a informațiilor în schimbul unor echipamente militare oferite gratuit.

Analiști militari sunt de părere că aceste state mici ar putea vota cu Rusia la Națiunile Unite sau să ofere alte beneficii politice cu un cost minim. Practic, toate armele livrate gratuit sunt de la Ministerul Apărării din Rusia și, uneori, le modernizează puțin înainte de a fi livrate. Dar, în cea mai mare parte, clienții mici primesc stocuri militare ieftine. 

Vezi și: Rusia şi Turcia negociază producţia comună de componente ale sistemului de rachete S-400

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel