Rusia: Explozia din poligonul Arhanghelsk, cauzată de o rachetă cu propulsie nucleară. Oficial rus confirmă scenariul

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Un oficial rus implicat în testul din Arhanghelsk confirmă ipoteza exploziei unei surse atomice.

Viaceslav Solovyov, directorul științific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cinci oameni decedați în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat că cercetătorii studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.

Oficialul a declarat, într-un interviu video postat duminică seară de o publicație locală, că institutul face cercetări privind "surse de energie de mici dimensiuni pe bază de materiale fisionabile", relatează publicația The New York Times, potrivit Mediafax.

 

Rușii au încercat mușamalizarea evenimentului

 

Mai mult, agenția atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect că accidentul a fost unul de natură nucleară, transmițând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecțiune la "sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid".

Rosatom a precizat că în urma accidentului au decedat cinci cercetători din cadrul Centrului Nuclear Federal din Rusia. Ulterior, bilanțul accidentului a crescut la 7 morți.

Inițial, autoritățile militare ruse au susținut că accidentul s-a produs în cursul testării unui motor de rachetă cu combustibil lichid și au negat informațiile privind o creștere a radioactivității, contrazicând administrația orașului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul. Administrația orașului a anunțat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters ulterior fără nicio explicație.

Potrivit presei ruse, autoritățile locale au recomandat locuitorilor să consume suplimente pe bază iod, substanță folosită pentru a atenua efectele expunerii la radiații.

 

SUA suspectează că explozia a fost produsă de un prototip al rachetei cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik

 

Deși încă nu a existat o reacție publică din partea SUA, oficiali din cadrul serviciilor americane de informații suspectează că accidentul s-a produs în cursul testării unui prototip al unei rachete cu propulsie nucleară, denumită 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO).

Aceasta este o rachetă de croazieră anunțată de președintele rus Vladimir Putin, în martie 2018, despre care liderul de la Kremlin a afirmat are o "rază de acțiune nelimitată" și este "invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale".

Mai multe rapoarte guvernamentale americane au indicat că potențiala dezvoltare de către Rusia a unei rachete cu propulsie nucleară reprezintă un nou tip de amenințare.

Aceste rachete ar putea zbura pe un traseu aleatoriu la altitudini joase, lucru care le-ar face aproape invulnerabile în fața sistemelor antibalistice americane din Alaska și California, care au drept rol să intercepteze rachetele balistice intercontinentale în momentul în care acestea zboară în spațiu pe o traiectorie relativ predictibilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel