Rusia este o „amenințare cronică” pentru SUA, iar sprijinul pentru Ucraina este necesar: Ucrainenii rămân în prezent aproape în întregime dependenţi de sprijinul american

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rusia reprezintă o "amenințare cronică" pentru Statele Unite, iar gravitatea situației în cadrul războiului din Ucraina nu poate fi supraestimată, deoarece Ucraina este "aproape complet" dependentă de ajutorul extern pentru a-și continua lupta. Dacă Statele Unite își retrag sprijinul, Ucraina ar putea pierde.

 

În același timp, furnizarea asistenței necesare, în primul rând muniție pentru artilerie, este esențială pentru victoria Ucrainei într-un război care devine din ce în ce mai mult o competiție între complexele militare industriale ale adversarilor.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, a exprimat aceste opinii în cadrul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate din cadrul Senatului SUA, la 11 aprilie.

În cadrul audierii, care a acoperit o mare varietate de subiecte, generalul Cavoli și-a exprimat încrederea "absolută" că Ucraina ar putea câștiga războiul dacă ar avea provizii suficiente de muniție, deoarece ucrainenii au "pricepere și determinare". Potrivit generalului, având în vedere nivelul corespunzător de producție, tabăra cu cea mai mare determinare va învinge - "iar aceasta va fi Ucraina".

"În ultimele 26 de luni de război, Statele Unite și partenerii noștri au furnizat omologilor noștri ucraineni o cantitate uriașă de muniții și echipamente de importanță crucială", a declarat Cavoli.

În același timp, Ucraina rămâne în prezent aproape în întregime dependentă de Statele Unite pentru producția și furnizarea de muniție de 155 mm, pe lângă alte câteva tehnologii militare cheie. Producția europeană, a spus el, nu corespunde încă nivelului nevoilor actuale, în ciuda creșterii sale treptate și a investițiilor pentru accelerarea acesteia.

 

Pentru a ajuta Ucraina este nevoie de o creştere a producţie de armament

 

Unele țări europene, cum ar fi Slovacia, au reușit să își transforme rapid vechile fabrici pentru a produce acest tip de muniție. Cu toate acestea, va fi nevoie de câteva luni pentru ca producția la nivelul statelor UE de proiectile de 155 mm să ajungă la nivelul celei din SUA, a precizat generalul Cavoli. Între timp, alte țări europene au furnizat Ucrainei tot sau aproape tot armamentul lor.

"Țările est-europene și-au golit buzunarele pentru Ucraina", a declarat Cavoli. - "Unele dintre ele au dat 100% din ceea ce dețin dintr-o anumită categorie" de echipamente.

Îndeplinirea solicitărilor cu privire la asistența acordată Ucrainei prin intermediul mecanismului Ramstein, care implică peste 50 de țări, este "dificilă", a declarat Cavoli, deoarece o mare parte din sprijin depinde de nivelul producției de echipamente militare din țările partenere ale Ucrainei, având în vedere epuizarea stocurilor existente anterior.

Creșterea acestei producții este una dintre problemele cheie la care lucrează aliații, în timp ce Rusia formează "parteneriate strategice" cu China, Iran și Coreea de Nord și în timp ce finanțarea suplimentară pentru Ucraina este blocată în Congresul SUA.

Astfel, într-un război pe care senatorul Angus King l-a numit "o bătălie între capacități industriale", Ucraina ar fi putut "absolut" să câștige dacă i s-ar fi pus la dispoziție cantitatea necesară de arme.

,,Au abilitățile necesare, dar, cel mai important, au determinarea de a-și atinge obiectivele. Au nevoie de sprijin extern până când vor putea să își lanseze propria producție industrială. Sunt de acord cu dvs. că într-un război de lungă durată ca acesta, este în mare parte o chestiune de producție industrială, de randament. Odată ce această producție este realizată, partea cu cea mai mare determinare va câștiga, iar aceasta va fi Ucraina", a declarat generalul Cavoli în cadrul audierii din Senat.

,,În acest moment, în domenii critice, în special în ceea ce privește muniția, suntem principalul lor furnizor. Fără ajutorul nostru, ei nu vor putea continua lupta", a subliniat comandantul NATO în Europa.

Pe lângă muniția de artilerie, Cavoli a menționat și lansatoarele și mai ales rachetele pentru apărarea antiaeriană ca fiind "absolut critice" în această etapă. Statele Unite sunt în prezent principalul furnizor al acestor tehnologii militare, iar secretarul american al apărării, Lloyd Austin, caută acum "foarte intens" rachete suplimentare pentru bateriile Patriot destinate Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel