Ribakov: Continuarea conflictului cu Ucraina va face regimul lui Vladimir Putin tot mai autoritar. Pentru Putin, înfrângerea în război înseamnă moartea Rusiei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Paradă militară în Piața Roșie, cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Kremlin.ru.
Paradă militară în Piața Roșie, cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Kremlin.ru.

Rusia este "foarte aproape" să devină o dictatură și cu cât conflictul cu Ucraina continuă mai mult timp, cu atât mai autoritar va deveni regimul lui Vladimir Putin, a declarat Nikolai Ribakov, liderul singurului partid de opoziție legal din Rusia, Partidul Democrat Unit Rus ”Iabloko”, într-un interviu exclusiv pentru EFE, citat de EURACTIV.

 

"Suntem foarte aproape de a fi o dictatură, dar ne aflăm încă în stadiul de autoritarism. Dar cu cât durează mai mult timp acțiunile militare, cu atât mai autoritară va deveni țara", a declarat Ribakov pentru EFE .

Ribakov conduce singurul partid care se opune în mod public campaniei militare, o poziție pacifistă pe care a păstrat-o încă de la primul război cecen din 1994."Există acum multă negativitate în Rusia. Este o perioadă de ură și dispreț pentru viața umană. Propaganda lui Stalin este întărită. În ultimul an, mulți oameni s-au arătat gata să sacrifice viețile altora de dragul unei așa-zise victorii", a declarat el.

Cu toate acestea, el a spus că "Rusia nu s-a schimbat în ultimele douăsprezece luni", dar intervenția militară a agravat "tendințele antioccidentale și izolaționiste existente".

"A existat o încercare de a ieși din această spirală la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, dar am fost deturnați foarte repede și cinismul a învins compasiunea în politică și ne-am întors curând la dogma bolșevică potrivit căreia scopul justifică mijloacele", a spus Ribakov.

Rezultatul este o constituție prezidențialistă, un sistem politic fără o separare clară a puterilor și marginalizarea poporului din procesul decizional.Conflictul Ucraina împinge Rusia tot mai adânc într-o mlaștină din care este necesar să se iasă cât mai repedeCel mai periculos lucru, a spus Ribakov, "este că mecanismul de transfer democratic și pașnic al puterii a fost distrus. Când totul depinde de o singură persoană, riscurile sunt foarte mari, cu atât mai mult în situația actuală".

Politicianul liberal a regretat faptul că războiul din Ucraina "împinge țara tot mai adânc într-o mlaștină din care este necesar să se iasă cât mai repede".

"Cei care spun că Putin a inventat toate acestea, că el este vinovat de toate și că, dacă pleacă, soarele va răsări peste noapte de la Kaliningrad la Sahalin și vom fi cu toții fericiți, nu este așa. Pot veni vremuri mai rele", a avertizat Ribakov.În opinia sa, rușii sunt împărțiți în două grupuri. "Unii susțin uciderea oamenilor, fie că este vorba de cei care susțin victoria Rusiei sau de cei care apără Ucraina. Alții, mult mai puțini, cred că oamenii nu ar trebui să fie uciși niciodată", a explicat el.

"Cei care pledează pentru pace sunt văzuți în Rusia ca fiind pe jumătate nebuni. Majoritatea rușilor sunt însetați de sânge, atât pro-Putin, cât și anti-Putin", a mai spus el.Putin nu joacă la cacialmauaRibakov a insistat că "Putin crede tot ceea ce spune", inclusiv atunci când vorbește despre un posibil război nuclear.

"Nu vă îndoiți de asta. Putin nu blufează. El a anticipat fiecare pas, inclusiv ultimatumul dinaintea războiului. Până acum, tot ceea ce a spus a adus la realitate".

El a subliniat narațiunea lui Putin potrivit căreia "noi, ca martiri, vom merge în paradis, iar ceilalți vor muri pur și simplu. Nu este o alegorie, ci un mesaj direct despre ce se poate întâmpla".Același lucru, a subliniat el, se poate spune și atunci când Kremlinul și cercul său interior afirmă că "dacă nu există Putin, nu există Rusia" și că "fără Rusia, lumea nu are sens pentru noi".

"Pentru Putin, înfrângerea în război înseamnă moartea Rusiei. El a avertizat de multe ori că armele nucleare vor fi folosite în cazul în care existența țării este amenințată. Și, în opinia sa, acest scenariu (înfrângerea) ar fi chiar acea amenințare", a declarat Ribakov, subliniind importanța de a îndemna Moscova să evalueze "amenințarea reală a războiului nuclear".Încetarea urgentă a foculuiPentru liderul Partidului Democrat Unit Rus ”Iabloko”, calea de urmat este o declarație de încetare a focului, schimbul de prizonieri și investigarea crimelor de război ca bază pentru negocierile de pace.

"Încetarea ostilităților deschide calea negocierilor pentru pace. Fără un armistițiu, negocierile sunt imposibile", a declarat Ribakov.

El a precizat, însă, că există "doar patru persoane în lume care pot realiza acest lucru: Putin, Zelenski, Joe Biden și Xi Jinping".

"Înfrângerea este inacceptabilă pentru Rusia și, de asemenea, pentru Occident. Și dacă niciuna dintre părți nu consideră că înfrângerea este acceptabilă, atunci va trebui să ne gândim la oprirea războiului", a mai spus Ribakov.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel