Rusia susţine că dezvoltă o rachetă hipersonică pentru avionul de vânătoare Su-57

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Companiile ruse de apărare au dezvoltat o rachetă hipersonică de mici dimensiuni pentru noul avion de vânătoare de generația a V-a Su-57, a informat TASS, citând surse din industria rusă de apărare.

Potrivit uneia dintre sursele care au vorbit pentru agenţia rusă de ştiri TASS ,,întreprinderile din cadrul Complexului Militar Industrial din Federația Rusă au produs un prototip experimental al unei rachete hipersonice sol-aer de mici dimensiuni, care va fi amplasată în interiorul fuzelajului avionului de vânătoare Su-57".

O a doua sursă a confirmat că racheta este în curs de dezvoltare, dar a menţionat că nu a fost încă efectuat un test de lansare cu ajutorul unui avion Su-57.

Cele două surse, care au făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, au preferat să nu furnizeze detalii sau informaţii care ar putea indica caracteristicile tehnice ale noii rachete cu care vor fi înzestrate avioanele Su-57.

Cu toate acestea se naşte o întrebare: Industria rusă de apărare a început să lucreze la o rachetă hipersonică de mici dimensiuni pentru avioanele Su-57, în condiţiile în care are mari probleme cu dezvoltarea şi producerea în serie a acestor aeronave?

Amintim că, pe 24 decembrie un avion Su-57 s-a prăbușit în Rusia, fiind primul incident de acest tip în care este implicat o aeronavă rusă de generația a V-a, care ar trebui să fie răspunsul rușilor la avionul de luptă F-35.

Inițial se precizase că avionul care s-a prăbușit era de fapt o variantă prototip a Su-57, dar ulterior au apărut informaţii în mass-media din Rusia ca aeronava nu era un prototip, ci era primul avion din producția de serie care ar fi trebuit să fie livrat Forțelor Aeriene ruse la finalul anului 2019.

La scurt timp după incident au apărut informaţii care indicau că avionul Su-57 s-a prăbușit datorită unei defecțiuni la sistemul de control.

Rușii consideră Su-57 o aeronavă stealth de a cincea generație, cu toate că performanțele sale sunt mult în urma avioanelor americane F-35. Suhoi a anunţat anul trecut începerea producţie în serie a avionului. Primul său zbor test al Su-57 a avut loc în 2010.

Cu un plafon de zbor de 20.000 de metri, Su-57 dezvoltă o viteză maximă de 2,45 Mach (3.025 km/oră) şi, potrivit rușilor, avionul a fost testat în luptă în Siria de două ori. Forţele Aerospaţiale din Rusia au comandat un număr total de 76 de Su-57.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel