Rusia dezvoltă racheta hipersonică Gremlin destinată, în principal, avionului Su-57

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 20.02.2021, preluând o informație de la cotidianul Izvestia, că Rusia dezvoltă o nouă rachetă hipersonică dirijată cu bazare aeriană cu denumirea de cod Gremlin. După cum au precizat cele două surse, lucrările la aceasta au început în anul 2018.

Începerea testelor noii rachete este programată pentru anul 2023. În scurt timp, este așteptată testarea motorului acesteia.

Deocamdată, caracteristicile tehnice ale rachetei nu sunt cunoscute, dar se știe că aceasta va fi mai mică decât racheta hipersonică H-42M2 Kinzhal, aflată deja în înzestrarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Se presupune că racheta hipersonică Gremlin va avea o bătaie de aproximativ 1.500 de kilometri și va atinge o viteză de aproximativ 6 Mach (de șase ori viteza sunetului).

Până în prezent, reprezentanții ruși nu au precizat dacă noua rachetă va putea fi echipată cu ogive nucleare.

Potrivit datelor disponibile din sursele deschise, racheta hipersonică Gremlin a fost dezvoltată în mod special pentru avionul de vânătoare Su-57. Dimensiunile noii rachete au fost reduse pentru ca aceasta să poată fi amplasată în compartimentele interne ale aeronavei. Experții militari ruși apreciază că noua rachetă va putea fi întrebuințată și de bombardierele Aviației cu rază lungă de acțiune, respectiv Tu-22M3M, Tu-95 și Tu-160.

Anterior, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că noile complexe cu rachete hipersonice reprezintă baza forțelor de descurajare non-nucleară.

Comentariul autorului: În documentele interne ale armatei ruse, noua rachetă mai este menționată și sub denumirile de Produs 70 sau GZUR (rachetă hipersonică dirijată).

Recent, reprezentanții ruși au anunțat că avionul de vânătoare Su-57 a fost testat cu machete funcționale ale unei noi rachete hipersonice. Foarte probabil, este vorba despre racheta hipersonică dirijată Gremlin, care este o versiune miniaturizată a rachetei hipersonice Kinzhal. La rândul său, racheta H-42M2 Kinzhal reprezintă o versiune a rachetei balistice 9M723 a complexului terestru Iskander.

După Kinzhal, Avangard și Zircon, racheta cu bazare aeriană Gremlin va deveni a patra rachetă hipersonică din dotarea armatei ruse și a doua din înzestrarea Forțelor Aerocosmice.

Trebuie precizat faptul că, rachetele hipersonice sunt considerate rachetele care pot atinge o viteză mai mare de 5 Mach.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel