Marea Neagră: Rusia continuă să reacționeze la prezența navelor de luptă americane

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 01.02.2021, fregata Amiral Makarov, împreună cu echipaje ale complexelor de rachete de coastă Bastion, a executat un exercițiu de distrugere a unei nave a adversarului convențional.

“În cadrul FRMN, s-a desfășurat un exercițiu comun al componentei navale și a complexelor de rachete de coastă antinavă privind respingerea atacului și distrugerea ulterioară a unei nave de luptă de suprafață a adversarului”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția RIA Novosti.

Potrivit planului exercițiului, nava de luptă a adversarului intenționa să execute un atac asupra unor obiective din zona de coastă aparținând FRMN. Fregata Amiral Makarov a desfășurat activități de căutare a navei adverse, iar după descoperirea acesteia a distrus-o întrebuințând rachete ale complexului Kalibr-NK. După fregată, au executat lovituri cu rachete și complexele de coastă Bastion.

“Activitățile s-au desfășurat în conformitate cu Planul de pregătire pentru luptă al FRMN. Lupta de instrucție a fost efectuată prin intermediul lansărilor electronice de rachete, fără executarea de trageri reale. Echipajele fregatei și complexelor de rachete de coastă și-au îndeplinit misiunile încredințate”, au precizat reprezentanții Statului major al FRMN.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a informat că, în seara zilei de 28 ianuarie, în Marea Neagră a intrat distrugătorul american Porter, care s-a alăturat unui alt distrugător, Donald Cook, aflat deja în regiune. Reprezentanții NATO au motivat apariția distrugătoarelor americane în Marea Neagră prin “întărirea puterii militare a Rusiei”.

Comentariul autorului: Deși reprezentanții ruși încearcă să sublinieze caracterul planificat al activităților desfășurate în Marea Neagră, este clar faptul că acestea reprezintă, de fapt, o reacție spontană la prezența navelor americane în regiune.

Autoritățile de la Moscova sunt deranjate de prezența simultană în Marea Neagră a două distrugătoare americane și au dispus luarea unor măsuri de răspuns, care, de această dată, sunt destul de agresive. Astfel, Aviația rusă din Crimeea și Ținutul Krasnodar a simulat mai multe atacuri împotriva navelor americane. De asemenea, nave de luptă aflate pe mare au desfășurat activități de distrugere a unor ținte maritime, în mod independent sau în comun cu complexe de rachete de coastă de tip Bastion și Bal.

Probabil, fiecare dintre părți va continua să desfășoare exerciții intense în Marea Neagră, până la plecarea navelor americane din regiune. Potrivit Convenției de la Montreux, acestea pot rămâne în zonă pentru o perioadă de maximum 21 de zile.

Rusia ține neapărat să dovedească cine deține controlul asupra Mării Negre simulând atacuri asupra navelor americane atât de pe uscat, cât și aeriene sau maritime. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel