Rusia bruiază semnalele GPS în regiunea baltică și pe câmpul de luptă din Ucraina. Experții consideră că în ambele cazuri este vorba de război

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ruși operând sistemul de război electronic rusesc Parodist
Militari ruși operând sistemul de război electronic rusesc Parodist

Autoritățile estoniene intenționează să apeleze la Uniunea Europeană și la NATO în legătură cu bruiajul semnalelor GPS, care ar fi efectuat de Rusia, relatează Bloomberg. Ministrul estonian de Externe, Margus Tsahkna, a declarat că aceasta este o acțiune deliberată care pune în pericol vieți omenești și poate fi considerată un atac hibrid. Oficialul eston a discutat această problemă cu omologii săi din Finlanda, Letonia, Lituania și Suedia, state care au fost, de asemenea, afectate de întreruperi ale semnalului GPS folosit de piloți și căpitani de nave pentru navigație.

Cu o zi înainte, cea mai mare companie aeriană finlandeză, Finnair, a suspendat timp de o lună zborurile către orașul estonian Tartu din cauza unor probleme cu sistemul GPS. Săptămâna trecută, două zboruri au fost nevoite să se întoarcă la Helsinki din cauza unor interferențe la apropierea de Tartu.

Un avion militar care îl transporta pe secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a fost afectat, de asemenea, în martie, o întrerupere a semnalului, când aeronava Royal Air Force a pierdut semnalul timp de o jumătate de oră.

Complex rusesc de război electronic de tip Palantin. Foto: MENAFN.

Potrivit The Economist, aceasta nu este o problemă nouă, deoarece pierderea semnalelor GPS deasupra Mării Baltice durează de aproximativ doi ani. Mai multi analisti militari au crezut că bruiajul a provenit din Kaliningrad, o exclavă rusă situată între Polonia și Lituania.

"Nu este dificil din punct de vedere tehnic", explică Tomáš Flidr, expert ceh în securitate cibernetică, într-un interviu acordat postului Voice of America.

GPS este un semnal emis de un satelit care orbitează în jurul Pământului. Acesta poate fi bruiat prin trimiterea unui semnal pe aceeași frecvență. Dacă acest semnal este trimis de pe Pământ, puterea sa este mult mai mare decât cea a unui satelit, care ar trebui să economisească energie în spațiu.

,,Acesta nu este nici măcar un război cibernetic, ci un război electronic obișnuit. Iar Rusia este bine înzestrată la acest capitol pentru că are o centrală nucleară în Kaliningrad. Trebuie să i se adauge un emițător puternic, iar acesta va bruia semnalul în toată Marea Baltică și în jumătate din Polonia", spune expertul ceh.

Dar, potrivit experților citați de The Economist, emițătorul care bruiază semnalul în Marea Baltică nu se află probabil în Kaliningrad, ci în zona Sankt Petersburg. Iar acesta nu este conceput pentru a perturba semnalul GPS utilizat de aviația civilă și cea marină, ci pentru a combate dronele ucrainene care pot zbura la o distanță considerabilă de linia frontului.

Potrivit lui Fliedr, se credea că versiunile de GPS folosite, de exemplu, pe muniţiile ghidate cu precizie din SUA erau mai puternice. Dar s-a dovedit că Rusia a avansat din punct de vedere tehnologic pentru a contracara și acest semnal.

Puternicele interferențe electromagnetice generate de sistemele ruseşti de război electronic din Sevastopol: Sursa Foto: Agenția Spațială Europeană.

Potrivit The Economist, s-a aflat recent că muniţiile GMLRS lansate de lansatoarele HIMARS, nu au fost eficiente pe câmpul de luptă din Ucraina. Motivul: sistemele ruseşti de război electronic au bruiat semnalul GPS.

,,La începutul acestei luni, Centrul pentru Strategii de Apărare, un think tank din Kiev, a raportat că Ucraina a contracarat atacurile cu muniţii GMLRS deoarece ghidarea lor prin GPS este serios afectată. Doar un număr mic de rachete Excalibur își ating acum țintele", scrie The Economist.

Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, consideră că, în cazul bruiajului GPS deasupra Mării Baltice, este vorba despre un război, "o campanie hibridă care vizează direct țările NATO".

În opinia experţilor ISW, bruiajul GPS este parte dintr-o serie de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară împotriva statelor membre NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel