Rusia are în dotare un nou lot de Su-30SM2. În noua versiune avioanelor li s-au îmbunătățit sistemele de identificare și armamentul

Ionel Copcea |
Data publicării:
Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-30SM, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Serviciul de presă al companiei de stat Rostec a anunțat, pe 03.07.2023, că Întreprinderea de aviație din Irkutsk a predat Ministerului rus al Apărării încă un lot de avioane de vânătoare modernizate de tip Su-30SM2. 

“Astăzi, am predat Ministerului Apărării al Federației Ruse un nou lot de avioane de vânătoare modernizate Su-30SM2. Aeronavele de acest tip și-au dovedit eficiența ridicată de-a lungul anilor de exploatare și sunt foarte importante pentru capacitatea de apărare a țării noastre”, a declarat prim-adjunctul șefului Rostec, Vladimir Artyakov. 

Potrivit precizărilor sale, producerea de avioane în cadrul comenzilor de stat pentru apărare la întreprinderea din Irkutsk se desfășoară conform graficului.

“Toate avioanele planificate pentru livrare în acest an se află fie în atelier în stadiu final de asamblare, fie desfășoară deja testele de zbor”, a concluzionat Artyakov. 

 

Ce aduce nou versiunea Su-30SM2

 

Avioanele de vânătoare Su-30SM2 reprezintă o dezvoltare a aeronavelor din această familie aflate în serviciul Forțelor Aerocosmice și Aviației Forțelor Navale ale Federației Ruse. Potrivit dezvoltatorului, ca urmare a modernizării, distanța de detectare și identificare a țintelor aeriene a crescut în mod semnificativ. În plus, în ceea ce privește armamentele, în dotarea avioanelor de vânătoare au fost introduse noi mijloace de înaltă precizie de distrugere a țintelor aeriene, terestre și maritime, cu bătaie de câteva sute de kilometri.

Comentariul autorului: Așa cum se întâmplă în mod frecvent în ultimul timp, partea rusă nu a comunicat numărul de avioane livrate Ministerului Apărării.

Dintr-un scurt material video prezentat de agenția de presă Tass rezultă faptul că pe pista aerodromului din Irkutsk se aflau pregătite pentru decolare două avioane de vânătoare de tip Su-30SM2, vopsite în culorile specifice pentru Forțele Navale, respectiv albastru închis. Lângă acestea se mai afla o aeronavă de același tip, dar care cu părea să facă parte din același lot. Avionul era vopsit într-o culoare galbenă, care nu arăta să fie definitivă.

În orice caz, trebuie precizat faptul că între Ministerul rus al Apărării și Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK), parte a companiei de stat Rostec, se află în curs de derulare un contract pentru producerea și livrarea a 21 de avioane de vânătoare Su-30SM2, care a fost încheiat pe 25 august 2020. Aeronavele sunt destinate Aviației Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Primele patru avioane Su-30SM2 din cadrul noului contract au fost predate Aviației navale la sfârșitul anului 2021. Cele patru aeronave, cu numere de bord albastre de la 78 la 81 au sosit pe 25 ianuarie 2022 pe aerodromul Chernyakhovsk din Regiunea Kaliningrad, care aparține Regimentului 4 Aviație de Asalt al Diviziei 34 Aviație Mixtă din cadrul Flotei ruse din Marea Baltică.

 

Livrările de Su-30SM2 au fost suspendate în 2018

 

2. Avioane Su... (su_30_66861000.jpg)

Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

În perioada 2016-2018, în compunerea Escadrilei 1 a regimentului, care anterior s-a numit Baza 72 Aeriană, au fost introduse opt avioane de vânătoare Su-30SM, cu numere de bord albastre de la 70 la 77. Cu cele patru aeronave de tip Su-30SM2 primite la începutul anului 2022 a fost completată astfel prima escadrilă de avioane de acest tip. Baza regimentului a fost reprezentată anterior de avioane Su-24M și Su-24MR. 

În general, furnizarea de aeronave Su-30SM2 din cadrul noului contract a marcat reluarea livrărilor de avioane din familia Su-30SM pentru Forțele Armate ale Federației Ruse, care fuseseră suspendate din 2018.

În total, în cadrul unor contracte anterioare, în perioada 2012-2018, Ministerul rus al Apărării a primit 116 avioane de vânătoare de tip Su-30SM, din care 22 au fost livrate Aviației Forțelor Navale.

Trebuie precizat faptul că, între timp, pe 21 noiembrie 2022, Ministerul Apărării a mai primit încă un lot de patru avioane de vânătoare Su-30SM2. Astfel, numărul total de avioane Su-30SM(2) rusești a ajuns la 124 de unități, din care 30 pentru Aviația Forțelor Navale. Bineînțeles, la acestea trebuie adăugate avioanele predate astăzi de Întreprinderea de aviație din Irkutsk.

Foarte probabil, cu aeronavele livrate acum și în noiembrie 2022, a început formarea unei noi escadrile de avioane Su-30SM2 în cadrul Regimentului 4 Aviație de Asalt din Chernyakhovsk.    

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel