Rusia arată că își continua programul de inzestrare militară. Flota rusă din Marea Baltică va primi în dotare nava purtătoare de rachete Grad

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 29.06.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, până la sfârșitul acestui an, nava mică purtătoare de rachete Grad, Proiect 21631, clasa Buyan-M, va fi introdusă în dotarea Brigăzii 36 Vedete Purtătoare de Rachete a Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).

“În viitorul apropiat, nava de luptă Grad, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, va efectua deplasarea de la Șantierul Naval din Zelenodolsk la una dintre bazele navale ale FRMB, unde va fi supusă unui program complet de testare. Până la sfârșitul anului 2022, aceasta va fi introdusă în dotarea Brigăzii 36 Vedete Purtătoare de Rachete. Odată cu sosirea navei, brigada va deveni o grupare completă de atac a FRMB, a spus sursa.

Aceasta a reamintit faptul că în compunerea brigăzii se află deja două nave de acest tip, respectiv Zeleny Dol și Serpukhov.

Navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631 au fost dezvoltate de Biroul de Proiectare și Construcții din Zelenodolsk. Grad este a zecea navă din cadrul proiectului, iar la Șantierul Naval din Zelenodolsk se mai află în construcție încă două nave din clasa Buyan-M: Naro-Fominsk și Stavropol.

Navele au un deplasament de 950 de tone și sunt capabile să dezvolte o viteză de 25 de noduri. Dotarea de bază a acestora este reprezentată de complexul de rachete Kalibr-NK, o instalație de artilerie A-190 cu calibrul de 100 de milimetri, o instalație de lansare Gibka pentru rachetele antiaeriene Igla și un complex de artilerie antiaeriană Ak-630-2 Duet.

Comentariul autorului: Planurile curente ale Forțelor Navale ale Federației Ruse prevăd achiziționarea a 12 nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631, care vor fi distribuite în mod egal între FRMB, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) și Flotila rusă din Marea Caspică (FRMC).

În prezent, FRMN dispune deja de patru nave de acest tip (Vyshny Volochek, Orekhovo-Zuevo, Ingushetia și Grayvoron), FRMC de trei nave (Grad Sviyazhsk, Uglich și Velyky Ustiug), iar FRMB de două nave (Zeleny Dol și Serpukhov). Pe lângă nava mică purtătoare de rachete Grad, FRMB urmează să mai primească și nava Naro-Fominsk, ce ar putea să fie livrată tot la sfârșitul anului 2022. Ultima navă din cadrul seriei, Stavropol, va fi introdusă în dotarea FRMC, probabil în anul 2023.

Trebuie precizat faptul că cele patru nave Proiect 21631 ale FRMN au participat la operația militară specială împotriva Ucrainei, având însă o prezență discretă. Acestea au lansat în mai multe rânduri rachete de croazieră Kalibr asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. În același timp, pe 20 martie, nave din cadrul FRMC au executat atacuri cu rachete Kalibr asupra unor ținte terestre din Regiunea Nikolaev.

De asemenea, navele de luptă din clasa Buyan-M au participat și la campania din Siria, în timpul cărora au efectuat lansări de rachete Kalibr din Marea Caspică și Marea Mediterană asupra unor ținte terestre de pe teritoriul sirian.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel