Rusia ar fi amplasat armele nucleare, desfăşurate în Belarus, la 190 km de graniţa cu Ucraina (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Construcția unor instalații de depozitare pentru arme nucleare tactice rusești descoperite în Belarus. Sursa foto: Video publicat de The New York Times.
Construcția unor instalații de depozitare pentru arme nucleare tactice rusești descoperite în Belarus. Sursa foto: Video publicat de The New York Times.

Construcția unui siloz desinat depozitarii armelor nucleare tactice rusești în Belarus a început probabil în martie 2023 în apropierea orașului Asipovici, care a servit ca bază militară încă din perioada sovietică, potrivit The New York Times care a analizat imagini din satelit ale acestei facilitaţi militare.

Potrivit New York Times, depozitul de arme nucleare rusesc este situat la aproximativ 190 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Presupusa locație de depozitare a focoaselor nucleare se află în același oraș cu rachetele Iskander ale Belarusului, care pot fi echipate cu focoase nucleare sau convenționale și care au fost oferite Belarusului de către Rusia în 2022.

New York Times relatează că noua infrastructură, care a fost identificată pe baza unor imagini din satelit, în apropiere de oraşul Asipovici, are caracteristici unei facilitaţi militare în care sunt depozitate arme nucleare rusești.

De exemplu, o nouă zonă de înaltă securitate este înconjurată de trei rânduri de garduri, pe lângă actualul perimetru de securitate al bazei. New York Times a descoperit, de asemenea, o zonă de încărcare acoperită conectată la un buncăr care există aici încă din perioada sovietică.

Pentru a proteja situl de lângă Asipovici, așa cum arată imaginile, a fost amplasat și un sistem de apărare aeriană - acesta a apărut cel târziu la mijlocul anului 2023.

Hâns Kristensen, director la Nuclear Information Project din cadrul Federation of American Scientists, care a analizat situl, a declarat că modul în care avansează desfăşurarea de arme nucleare în Belarus "pare conceput pentru a neliniști statele membre NATO cele mai estice, dar nu vor oferi Rusiei un nou avantaj militar semnificativ în regiune".

Construcția a ceea ce pare a fi clădiri noi a început în ultimele săptămâni. "Detaliile sunt încă incerte, dar construcția a intrat în mod clar într-o nouă fază", a declarat Kristensen.

În conformitate cu un acord semnat între Minsk și Moscova, unele dintre armele nucleare tactice ale Rusiei sunt desfășurate pe teritoriul Belarusului.

Luna trecută, Belarus a aprobat o nouă doctrină militară, care permite pentru prima dată utilizarea armelor nucleare.

La 7 mai, Ministerul belarus al Apărării a dispus o "verificare bruscă" a armelor nucleare non-strategice, în urma unui anunț similar făcut de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel