Rusia anunță modernizarea sistemului de rachete Perimetr, cu care consideră că poate asigura pacea nucleară globală

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul forumului tehnico-militar internațional Armata-2021, a fost încheiat un contract privind furnizarea către Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) ale Federației Ruse a unui complex mobil de rachete de comandă. Cu toate că acordul nu este singurul semnat în timpul evenimentului, acesta este cel care merită o atenție deosebită.

Triada nucleară este considerată un element cheie de asigurare a securității statului rus. În privința acesteia, multă lume crede că lansarea rachetelor nucleare se realizează exclusiv prin apărarea așa-numitului “buton roșu”. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar așa.

Într-adevăr, întrebuințarea armelor nucleare este posibilă numai după aprobarea conducerii superioare a țării. Dar, ce se întâmplă dacă adversarul lovește primul și nu mai are cine să mai dea ordinul de atac?

Pentru această situație, în Federația Rusă există sistemul Perimetr și rachetele de comandă speciale de tip 15P011. De fapt, acestea sunt rachete balistice intercontinentale convenționale, care, în loc de focoase nucleare, sunt echipate cu sisteme de emisie extrem de puternice, rezistente la acțiunile războiului electronic.

Racheta menționată mai sus este lansată automat în cazul unei întreruperi complete a ccomunicațiilor și distribuie un semnal codat pentru o lansare masivă a rachetelor nucleare strategice de pe toate platformele purtătoare existente.

Până de curând, rachetele de comandă erau lansate exclusiv din silozuri staționare. Totul s-a schimbat însă în această vară.

Contractul anunțat la forumul Armata-2021 prevede furnizarea către RVSN a unor rachete de comandă mobile. Este vorba despre rachete Yars, modernizate în mod corespunzător.

Acum este aproape imposibil ca adversarul să poată calcula locația unui lansator cu o rachetă de comandă. În consecință, chiar dacă adversarul reușește să lovească primul, în mod sigur va primi un răspuns.

Reprezentanții ruși consideră că acest fapt asigură “garanția păcii nucleare pe întreaga planetă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel