Rusia anunță,  în premieră, dezvoltarea sistemului de rachete antiaeriene S-550

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 09.11.2021, că în Rusia se află în curs de dezvoltare un nou sistem de apărare antiaeriană și antirachetă de tip S-550. Potrivit specialiștilor, ar putea fi vorba despre reactivarea unui proiect sovietic pentru sistemul de apărare antirachetă de interceptare apropiată.

“În perioada 01-03 noiembrie, comandantul suprem al Forțelor Armate a desfășurat, la Soci, o nouă serie de consfătuiri cu conducerea Ministerului Apărării și cu reprezentanții întreprinderilor din cadrul Complexului Militar Industrial. Cu această ocazie, au fost analizate o serie de măsuri adecvate de răspuns la schimbarea situației din jurul frontierelor Federației Ruse”, a precizat Șoigu, a cărui declarație a fost preluată de agenția Interfax.

“O atenție deosebită în cadrul întâlnirilor a fost acordată perfecționării sistemului de apărare aerocosmică a țării. Șeful statului a insistat asupra importanței dezvoltării sistemelor autohtone de apărare antiaeriană și antirachetă, precum și asupra livrărilor la trupe a sistemelor S-350, S-500 și S-550”, a menționat ministrul apărării.

Este pentru prima dată când un oficial rus face referire la sistemul de rachete antiaeriene S-550, despre care nu se știe nimic.

Potrivit surselor deschise, S-550 a fost denumit un sistem de apărare antirachetă pentru interceptare apropiată, care a fost dezvoltat în fosta URSS în anii 1980.

Proiectul S-550, împreună cu alte dezvoltări sovietice din domeniul armamentelor, a fost oprit în urma acordurilor convenite între Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan la întâlnirea din anul 1986. După cum au informat anumite surse, după prăbușirea fostei URSS, rezerva creată ca parte a lucrărilor la proiectul S-550 a fost distrusă, iar prototipul complexului a fost eliminat în 1992.

Fostul locțiitor al comandantului Statului Major Principal al Trupelor de Apărare Antiaeriană și adjunct al comandantului-șef al Forțelor Aeriene ale Rusiei, general locotenent în retragere Aytech Bizhev, a declarat, pe 09 noiembrie, pentru agenția Interfax, că nu știe nimic despre proiectul S-550. “Nu cunosc un astfel de proiect”, a spus Bizhev.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel