Moscova ameninţă: O bază permanentă a SUA în Polonia va submina securitatea Rusiei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko
ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko

Instalarea unei baze americane permanente în Polonia ar obliga Moscova să ia măsuri suplimentare preventive cu caracter militar şi tehnic pentru a asigura securitatea Rusiei în noul context, a declarat miercuri, din New York, pentru RIA Novosti, ministrul de externe adjunct rus Aleksandr Gruşko.

Aleksandr Gruşko a adăugat că Federaţia Rusă dispune de diferite posibilităţi de a-şi consolida securitatea, inclusiv unele care nu necesită fonduri suplimentare, potrivit agenţiei de presă PAP.

Crearea unei astfel de baze contravine Actului fondator Rusia-NATO, a afirmat Gruşko, fost ambasador al Rusiei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică. El a mai spus că aceasta ar putea determina cele două mari puteri să treacă la modele de asigurare a securităţii asemănătoare celor din perioada Războiului Rece.

Statele Unite ale Americii încă nu au luat o decizie cu privire la amplasarea unei baze militare permanente în Polonia, a subliniat ministrul apărării american Jim Mattis, citat marţi de PAP.

Aflat săptămâna trecută într-o vizită la Washington, preşedintele polonez Andrzej Duda i-a făcut o propunere în acest sens omologului său american Donald Trump, sugerându-i că noua bază ar putea fi denumită "Fort Trump".

Donald Trump a apreciat că amplasarea unei baze permanente pentru forţele americane în Polonia ar costa circa 2 miliarde de dolari, adăugând că aceasta ar fi utilă pentru creşterea nivelului de securitate al ambelor ţări, conform agenţiei de presă citate.

Conform unor media ruse, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ar fi acceptat instalarea unei baze ruseşti în Belarus, în urma întrevederii 'tensionate' de vinerea trecută cu omologul său rus Vladimir Putin la Soci. Ar fi vorba despre o adevărată bază militară dotată cu aviaţie, tancuri şi infanterie, potrivit portalului rusesc Rosbalt.

Surse independente relevă că, după discuţia dintre Putin şi Lukaşenko, Minskul nu se va mai opune instalării acestei baze pe teritoriul belarus, care va fi prezentată opiniei publice drept un răspuns al Moscovei la posibila înfiinţare a unei baze militare permanente americane în Polonia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel