Rusia a trezit colosul militar german. Chifu: Germania preia postura de lider militar și își asumă rolul de apărător al Europei

Avioane de luptă multi-rol de tip Tornado ale Forțelor Aeriene din Germania. Foto:Bundeswehr
EXCLUSIV
Avioane de luptă multi-rol de tip Tornado ale Forțelor Aeriene din Germania. Foto:Bundeswehr

Decenii la rând, în contextul evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost lipsită de o capabilitate militară majoră. După război RFG s-a dezvoltat economic masiv, cu ajutorul Occidentului, în special SUA, dar fără investiții masive în forțele armate.

Germania a devenit liderul Europei în ceea ce privește putere financiară. După 1990 nemții s-au bucurat de gazele ieftine și de avântul economic dat de aceste resurse de hidrocarburi. 

PIB-ul Germaniei azi depășește 4.3 trilioane de euro.

Războiul rus de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022 a schimbat radical politica Germaniei privind înarmarea. 

După decenii în care Germania a devenit principala forță economică a Europei, dar cu o armată modestă în comparație cu marii jucători, cancelarul Olaf Scholz a anunțat în celebrul discurs din iarna lui 2022, rămas în istoriografie ca Discursul Zeitenwende (n.r. în traducere punct de cotitură) o schimbare de 180 de grade a politicii Germaniei.

Nu doar prin renunțarea la gazul rusesc, dar mai ales prin investiții colosale în modernizarea Bundeswehr-ului prin deblocarea unui fond special de 100 de miliarde de euro anual pentru reînarmarea Germaniei în următorii ani!

Astfel, la finalul lunii mai a anului 2022, clasa politică din Germania a ajuns la un consens pentru a modifica regulile bugetare ale constituţiei naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei.

O sumă colosală care va transforma în câțiva ani principala economie a Europei și în principala forță militară.

Iar nemții au plecat deja la „cumpărături”. Nu doar prin investiții masive în propria industrie de apărare, dar și prin achiziție de tehnică americană. Germania a anunțat în martie 2022 achiziția de avioane de vânătoare americane F-35, construite de Lockheed Martin, pentru a înlocui flota de avioane multi-rol Tornado ale Forțelor Aeriene Germane.

În decizia Germaniei a cântărit foarte mult faptul că pe F-35 vor putea fi integrate bombele nucleare B-61. Primele avioane ar putea fi livrate în 2026.

 

Iulian Chifu: Germania preia postura de lider militar și își asumă rolul de apărător al Europei

 

2. Tanc de lu... (leopard-2-germania_75718800.jpg)

Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

Profesorul Iulian Chifu, expert în securitate și relații internaționale, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate și fost consilier de stat al premierului Nicolae Ciucă, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania a subliniat importanța unei asemenea decizii istorice luate de Berlin.

„Am văzut o schimbare fundamentală după Zeitenwende (n.r. celebrul discurs privind reînarmarea Germaniei susținut de Olaf Scholz). Germania a preluat inclusiv postura de lider militar al Europei. În primul rând a alocat deja fondurile, e vorba de 100 de miliarde de euro, dar ulterior și fonduri de investiții în industria de apărare și în reconstrucția propriei sale armate.

Germania a publicat o strategie militară în care își asumă că Armata sa va avea în următorii ani capacitatea de a apăra teritoriul german și al Europei. Germania a trecut la producție în industria de apărare pentru diferite capabilități militare. Producția e extinsă, se transformă în una de serie mare pentru a putea sprijini Ucraina, pentru a-și reînarma armata și pentru a sprijini statele europene”, a subliniat profesorul Iulian Chifu care a amintit că decizia de investiții în industria de apărare proprie și în producție e crucială în contextul în care presiunea pe obținerea armamentului e foarte mare.

Cu alte cuvinte după ce Rusia a invadat Ucraina și a generat cea mai gravă criză de securitate în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial numărul cererilor de tehnică militară a explodat, termenele de livrare fiind foarte mari.

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care Iulian Chifu analizează războiul rus împotriva Ucrainei; UCRAINA: VICTORIE, ÎNFRÂNGERE, CONSECINȚE

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel