Rusia a testat o rachetă anti-satelit. Generalul american John Raymond: Este o acţiune ipocrită

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a testat, în cursul zilei de miercuri, o rachetă capabilă să distrugă sateliţii spaţiali care orbitează în jurul Pământului, a spus generalul John Raymond, comandant al USSPACECOM și șeful operațiunilor US Space Force.

Generalul John Raymond a criticat dur testul anti-satalit (ASAT) al rușilor: ,,Testul DA-ASAT din Rusia oferă încă un exemplu potrivit căruia amenințările la adresa sistemelor spațiale din SUA și ale aliaților sunt reale, serioase și în continuă creștere", a declarat într-un comunicat, șeful SPACECOM, generalul Jay Raymond. 

,,Statele Unite sunt gata și angajate să descurajeze agresiunea și să apere națiunea, aliații noștri și interesele SUA de actele ostile în spațiu'', precizează generalul John Raymond.

Comandamentul, care gestionează zilnic operațiuni militare spațiale ofensive și defensive, nu a spus unde a fost îndreptată arma ASAT, notează airforcemag.com.

„Acest test reprezintă încă o dovadă a atitudini ipocrite a Rusiei privind controlul spaţiului, acţiune care încearcă să restricţioneze capabilităţile Statelor Unite, fără a avea clar intenția de a opri programele lor de arme de spațiu", a mai precizat generalul Raymond.

SPACECOM a declarat că rachetele Rusiei pot distruge sateliții pe orbită joasă a Pământului, care se ajunge până la 1.931 km deasupra Pământului. Armele cu ascensiune directă încearcă „să lovească un satelit folosind o traiectorie care intersectează satelitul țintă fără a plasa interceptorul pe orbită", spun specialiștii Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. Rachete balistice și interceptoare de apărare împotriva rachetelor pot fi utilizate ca arme ASAT cu ascensiune directă.

Demonstrația Rusiei potrivit căreia poate avaria sateliții de pe orbită joasă a Pământului (în engleză Low Earth orbit, prescurtat LEO) vine în condițiile în care Statele Unite planifică investiții majore în acea zonă a spațiului.

LEO găzduiește deja sateliți de teledetecție și de cercetare științifică, potrivit Centrului Național de Informații Aeriene și Spațiale și este locul în care sectoarele guvernamentale și comerciale doresc să găzduiască un număr vast sateliți de comunicații low-cost dar nu numai, în următoarele decenii.

Statele Unite sunt de părere că activitățile din spațiu ale Rusiei adesea seamănă îndeaproape cu programele ASAT din epoca sovietică, ceea ce sugerează că țara a beneficiat de zeci de ani de cercetări în domeniul armelor ASAT efectuate de Ministerul sovietic al Apărării.

Armata americană a raportat alte cazuri de activitate rusă suspectă pe orbită în acest an. Revista TIME a raportat pentru prima dată în februarie că doi sateliți ruși urmăreau un satelit al Oficiului Național de Recunoaștere, pe care Pentagonul l-a apreciat ca pe un act de agresiune, chiar dacă Moscova a spus că sistemele făceau parte dintr-un experiment intern pentru a vedea dacă un satelit „matrioska" s-ar putea separa în două pe orbită.

SPACECOM spune că acțiunea Rusiei în spațiu „ar fi interpretată ca iresponsabilă și potențial amenințătoare în orice alt domeniu."

Anunțul testului DA-ASAT vine în aceeași zi în care un Su-35 rus a interceptat un avion american P-8A Poseidon care zbura în spațiul aerian internațional peste Marea Mediterană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel