Rusia a suspendat livrarea sistemelor S-400 către India. Toate contractele militare dintre cele două state se află în pericol

Ionel Copcea |
Data publicării:

Publicația indiană ThePrint a semnalat, pe 29.04.2023, că, pe fondul sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse, autoritățile de la Moscova și New Delhi au reevaluat procedurile de efectuare a plăților pentru livrările de echipamente militare. Cu toate acestea, conducerea indiană nu și-a îndeplinit obligațiile și, prin urmare, întregul spectru de cooperare tehnico-militară dintre cele două țări este în pericol.

După cum au anunțat jurnaliștii publicației, lipsa plăților către Federația Rusă a dus la acumularea unei datorii de 2 miliarde de dolari. Ca urmare, Rusia a suspedat livrările militare către India, în special, în ceea ce privește noile loturi ale sistemelor de rachete antiaeriene S-400.

Sursele publicației indiene au precizat că transferul celor două regimente de sisteme de apărare aeriană de acest tip nu a fost încă finalizat. Autoritățile ruse le-au transmis partenerilor indieni o notificare oficială despre imposibilitatea de a lucra în astfel de condiții.

Forțele Terestre și Forțele Navale ale Indiei sunt și ele afectate de oprirea livrărilor de echipamente rusești, dar într-o măsură mai mică decât Forțele Aeriene, care depind, în principal, de furnizarea de piese de schimb pentru avioanele de vânătoare Su-30MKI.

Până acum, acest lucru nu a ajuns într-un punct critic, dar consecințele asupra pregătirii pentru luptă a Forțelor Aeriene vor începe să apară în câteva luni. Presa indiană indică faptul că se studiază posibilitatea achiziționării pieselor de schimb necesare prin țări terțe.

În acest context, o serie de surse ale publicației ThePrint susțin că principalul motiv al refuzului de aprovizionare este dorința conducerii ruse de a-și satisface, în primul rând, propriile nevoi, care au crescut brusc în legătură cu conflictul din Ucraina. Argumentul lor constă în faptul că petrolul și alte mărfuri continuă să fie tranzacționate între părți (posibil datorită faptului că Statele Unite nu blochează tranzacțiile pe acest segment, vizând în special industria rusă de apărare).

După cum s-a menționat în presa indiană, situația actuală a neplăților a fost  cauzată de deconectarea unui număr de bănci rusești de la SWIFT și poate fi rezolvată prin aderarea Indiei la sistemul de mesagerie financiară SPFS al Băncii Centrale a Rusiei. Se pare că cele două țări se află într-un stadiu avansat de negocieri pentru a începe să-l folosească.

Comentariul autorului: Alături de China, India este principalul partener al Federației Ruse în ceea ce privește cooperarea în domeniul tehnico-militar. În mod tradițional, Complexul Militar Industrial al Rusiei produce pentru Forțele Armate ale Indiei o gamă largă de tehnică militară, care include tancuri, nave de luptă și avioane, destinate tuturor categoriilor de Forțe Armate, respectiv Forțe Terestre, Forțe Navale și Forțe Aeriene. Multe dintre acestea sunt produse chiar pe teritoriul indian, sub licență rusească.

În aceste condiții se poate aprecia că impasul intervenit în relațiile dintre cele două state este unul mai mult de natură tehnică, ce nu poate afecta livrările de echipamente militare pe termen lung. Foarte probabil, în perioada următoare, problemele financiare vor fi rezolvate, iar furnizarea de produse militare rusești către New Delhi va fi reluată.  

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel