Rusia a întrebuințat complexul de rachete Utes amplasat în munții Crimeei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 26.03.2021, în cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) s-au desfășurat lansări de rachete comune, la care au participat echipajele navelor mici antisubmarin Suzdalets și Kasimov, precum și complexul de rachete de coastă cu bazare staționară Utes.

Pe parcursul exercițiului planificat, cu dublă partidă, detașamentul de nave a desfășurat activități de respingere a unui atac cu rachete al adversarului convențional, prin întrebuințarea mijloacelor de apărare antiaeriană.

În timpul efectuării de manevre de instrucție pe mare, personalul din compunerea unităților de luptă de artilerie și rachete de pe navele mici antisubmarin Suzdalets și Kasimov a descoperit și urmărit o țintă aeriană al cărui rol a fost jucat de o rachetă Progress, lansată de echipajul de luptă al complexului de rachete de coastă Utes.

La apropierea rachetei, au fost întrebuințate complexele de rachete antiaeriene Osa-M din dotarea navelor mici antisubmarin.

Pentru distrugerea țintei, au fost lansate patru rachete antiaeriene cu complexele Osa-M de la bordul ambelor nave.

În scopul asigurării securității pe mare, poligonul maritim din acvatoriul Mării Negre în care au fost efectuate lansările de rachete a fost închis pentru navigație. La misiunile de închidere a acestuia au participat 15 nave de luptă și auxiliare din compunerea FRMN.

Comentariul autorului: Navele mici antisubmarin Suzdalets și Kasimov aparțin brigăzilor de pază a raioanelor maritime din cele două baze navale ale FRMN. Astfel, în timp ce Suzdalets face parte din Brigada 68 Nave Pază Raion Maritim - Sevastopol din cadrul Bazei Navale Crimeea - Sevastopol, Kasimov aparține Brigăzii 184 Nave Pază Raion Maritim - Novorossiysk din cadrul Bazei Navale - Novorossiysk a FRMN.

Acestea se află de mai multe zile pe mare, unde au efectuat lansări de torpile și au desfășurat activități de pregătire pentru luptă în cooperare cu submarinele FRMN.

Activitățile se desfășoară în cadrul verificării de control asupra perioadei de instrucție de iarnă, care a început pe 21 martie. De asemenea, acestea au loc pe fondul exercițiului Sea Shield-21 desfășurat de NATO în Marea Neagră și care este organizat de Forțele Navale Române.

Complexul staționar de rachete de coastă Utes, dotat cu rachete de croazieră antinavă P-35 Progress, cu o bătaie de până la 300 de kilometri, este bazat în puțuri subterane. Acesta este amplasat în sudul Peninsulei Crimeea, în zona Cape Aja, în proximitatea localității Rezervnoe. Complexul face parte din Brigada 15 Rachete și Artilerie de Coastă - Sevastopol a Corpului 22 Armată - Simferopol din cadrul Trupelor de Apărare de Coastă ale FRMN, care include patru divizioane de rachete (trei mobile și unul staționar). Două divizioane sunt dotate cu complexe de rachete de tip Bastion, cu rază lungă de acțiune, unul cu complexe Bal, cu rază scurtă de acțiune, și unul cu complexe Utes.

Divizionul de rachete de coastă Utes execută trageri de luptă destul de rar, de regulă, de două ori pe an (câte o lansare în fiecare perioadă de instrucție, de iarnă sau de vară). Acestea sunt foarte costisitoare și necesită un sprijin logistic foarte serios, fiind nevoie de închiderea spațiului aerian și a acvatoriului maritim pe o suprafață de mai multe zeci de kilometri pătrați.

Ultimele lansări de rachete antinavă cu complexul Utes au avut loc pe 09 ianuarie și pe 30 iulie 2020, precum și în aprilie și iulie 2019. De regulă, rachetele Progress lansate de acesta au fost distruse cu complexele de rachete antiaeriene Shtil de la bordul celor trei fregate Proiect 11356 ale FRMN (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel