Rusia a intrat în febra retorsiunilor diplomatice

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 23 aprilie, Rusia a anunțat că, în replică la expulzarea a trei diplomați ruși din Polonia, a decis să declare “persona non grata” cinci angajați ai ambasadei poloneze la Moscova, simultan. Informarea și o notă de protest au fost prezentate astăzi ambasadorului polonez Krzysztof Krajewski.

Ambasadorul polonez a fost convocat la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a transmis nemulțumirea față de expulzarea celor trei diplomați ruși din Polonia, considerată  nejustificată de către Moscova. Krajewski a primit o notă de protest și a fost informat că, în replică, cinci diplomați polonezi au fost declarați “persona non grata”, iar aceștia vor trebui să părăsească teritoriul Rusiei până pe 15 mai.

Varșovia a anunțat oficial că măsura luată asupra diplomaților ruși a fost determinată de „încălcarea condițiilor cerute de statutul diplomatic”.

Cu toate acestea, Kremlinul consideră că este de fapt un ordin venit de la Washington, pe care Polonia se grăbește să îl execute, întrucât diplomații ruși au fost expulzați la scurt timp după ce SUA au anunțat impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Kremlinul a decis expulzarea a 10 diplomați americani din Rusia și i-a cerut ambasadorului John Sullivan să se întoarcă acasă pentru discuții cu autoritățile americane.

De asemenea, Rusia continuă scandalul diplomatic cu Republica Cehă. Praga a anunțat ieri decizia de expulzare a 63 de angajați ai ambasadei ruse, împreună cu familiile acestora, precum și de a-și reduce proporțional numărul de angajați pe care îi are la Moscova, așa cum a cerut Rusia.

În semn de solidaritate cu Cehia, premierul slovac Eduard Heger a anunțat joi că Slovacia a decis să expulzeze trei diplomaţi ruşi, care au la dispoziţie şapte zile pentru a părăsi teritoriul ţării. Așa cum era de așteptat, Moscova a trecut la retorsiune și, la scurt timp după decizia Bratislavei, a anunțat că va expulza, la rândul său, trei diplomaţi slovaci aflaţi la post la Moscova.

Se poate spune așadar că, la aproximativ trei ani de la cunoscutul caz Skripal, Rusia trece iarăși printr-o gravă criză diplomatică. Reamintim că în 2018, țările occidentale au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi, iar Moscova la rândul său a expulzat 150 de diplomaţi occidentali.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel