Rusia a început să-și producă propriile drone kamikaze Shahed. Primele unități au fost livrate deja la trupe

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă iraniană Shahed 136. Foto: The Washington Institute
Dronă iraniană Shahed 136. Foto: The Washington Institute

Potrivit presei ucrainene, care citează date provenite de la serviciile de informații, Rusia a început să producă drone kamikaze de tip Shahed pe teritoriul său. Primul lot de drone fabricate într-o întreprindere rusească a fost livrat deja la trupe și este întrebuințat în zona operației militare speciale.

După cum au informat serviciile speciale ucrainene, partea rusă a trecut la producția proprie de drone, încercând să înlocuiască aproape complet componentele iraniene cu cele rusești. Noile drone kamikaze sunt produse pe teritoriul Republicii Tatarstan, în zona economică specială Alabuga, situată în apropierea orașelor Yelabuga, Naberezhnye Chelny și Nizhnekamsk.

Reprezentanții ucraineni presupun că Rusia este deja capabilă să producă un număr mare de drone kamikaze, care sunt denumite Geran. În viitor, producția se va putea extinde, odată cu introducerea liniilor de asamblare automatizate.

Faptul că Rusia va organiza producerea de drone kamikaze iraniene pe teritoriul său a fost anunțat de presa americană încă de la începutul acestui an, în baza unor date primite de la serviciile de informații ale SUA.

La acel moment, se cunoșteau puține informații, respective că noua fabrică va fi lansată în Tatarstan, unde vor fi asamblate kiturile dronelor Shahed-136 și Shahed-131 provenite din Iran, care au primit numele rusești Geran-2 și Geran-1. Un acord în acest sens, în valoare de un milliard de dolari, a fost încheiat între Moscova și Teheran la începutul anului. 

Dronele kamikaze Geran sunt o adevărată “bătaie de cap” pentru apărarea antiaeriană ucraineană, care este incapabilă să le facă față în mod eficient. În ultima perioadă, s-a întâmplat foarte rar să treacă o noapte fără apariția dronelor rusești pe cerul Ucrainei. Dronele sunt relative ieftine și pot să zboare pe distanțe lungi și să lovească ținte din adâncimea teritoriului Ucrainei.

Iranul a negat informațiile privind furnizarea dronelor sale de atac către Rusia, pentru întrebuințarea în cadrul conflictului ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel