Rusia a efectuat prima lansare în salvă cu rachete hipersonice Zircon. Lansarea a fost anunțată personal de către Putin

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: Rueconomics.ru
Sursă foto: Rueconomics.ru

În cadrul unei reuniuni comune a Consiliului de Stat și Consiliului pentru Știință și Educație, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că, în dimineața zilei de 24.12.2021, a fost efectuată o lansare în salvă a rachetei hipersonice Zircon.

În cursul acestei nopți, mai precis aproape spre dimineață, a fost lansată o salvă de rachete a sistemului hipersonic Zircon. Aceasta este cea mai nouă rachetă a noastră, care funcționează atât pentru ținte maritime, cât și pentru ținte terestre. Testele au fost efectuate cu succes, fără cusur. Este vorba despre un pas mare către creșterea capacității de apărare și securitate a Rusiei”, a spus Vladimir Putin, citat de agenția de presă Tass.

Șeful statului rus s-a adresat ministrului industriei și comerțului, Denis Manturov, și i-a cerut “să transmită cele mai bune urări și felicitări echipelor care au lucrat la dezvoltarea acestui produs și să le adreseze dezvoltatorilor, designerilor, inginerilor și muncitorilor împlicați în această muncă, cele mai sincere cuvinte de recunoștință”.

Manturov i-a mulțumit președintelui Putin și a adăugat că lansarea rachetelor a avut loc la ora 05.30, ora Moscovei.

 

Cel mai probabil rușii au lansat rachetele hipersonice Zircon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov

 

Comentariul autorului: Deși până în prezent nu au apărut detalii referitoare la lansarea rachetelor Zircon, se poate aprecia că aceasta s-a făcut de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord, din acvatoriul Mării Albe.

Probabil că, lansarea în salvă a inclus două rachete hipersonice Zircon și a vizat ținte tesrestre amplasate în poligonul Chizha.

Prezentarea total neuzuală a lansării, direct de către șeful statului, arată faptul că autoritățile de la Kremlin au dorit să transmită un mesaj către SUA și NATO, în contextul tensiunilor din ultima perioadă și în perspectiva discuțiilor programate la începutul anului viitor.

Deși reprezentanții ruși au anunțat anterior că la sfârșitul acestui an sunt planificate două teste ale rachetei hipersonice Zircon, una în noiembrie și alta în decembrie, în cele din urmă au fost efectuate patru lansări: două în noiembrie și două în decembrie. Urgentarea testelor poate fi interpretată ca o încercare de accelerare a ciclului de teste, în vederea introducerii mai rapide a rachetei în dotarea Forțelor Navale.

Faptul că Rusia se grăbește să introducă în dotare rachetele Zircon este confirmat și de încheierea unui contract pentru achiziționarea acestora, chiar înainte de finalizarea testelor, precum și de anunțul recent potrivit căruia a început construirea infrastructurii necesare pentru depozitarea și exploatarea noilor rachete. Prima bază de păstrare a rachetelor Zircon se construiește la Flota de Nord, care va fi urmată de Flota din Oceanul Pacific.

Până în prezent, fregata Amiral Gorshkov a efectuat șapte teste ale rachetei hipersonice Zircon, din care trei în 2020 (octombrie, noiembrie și decembrie) și patru în 2021 (noiembrie și decembrie).

De asemenea, pe 04 octombrie 2021, submarinul Severodvinsk al Flotei de Nord a efectuat două lansări ale rachetei hipersonice Zircon, prima de la suprafața apei și cea de-a doua din imersiune. 

Introducerea rachetei hipersonice Zircon în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse este planificată pentru anul 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel