România s-ar putea conecta la lumea F-35 și prin ce știe ea să facă mai bine: Industria de IT

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: F-35.com
Sursă foto: F-35.com

Decizia strategică a României de a achiziționa și opera avioanele F-35 Lightning II va aduce, pe lângă întărirea capabilităților de apărare și securitate a țării și consolidarea poziției în NATO și oportunități enorme pentru industriile implicate.

Potrivit unui comunicat emis către DefenseRomania de către compania românească OVES Enterprise, „în cazul industriei IT vom asista la accelerarea transformării digitale și tehnologice pentru următorii peste 60 de ani”.

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software și producătoare de drone, înființată în 2015 la Cluj-Napoca. 

„F-35 este singurul avion de luptă aflat în producție astăzi capabil să creeze locuri de muncă pentru următorii 40 - 50 de ani. Iar operarea acestuia va permite parteneriate industriale strategice cu industriile locale, fiind așteptat să rămână în serviciu și operațional până în 2088”, mai precizează sursa citată care arată că „România se află într-o poziție unică pentru a capitaliza de pe urma achiziției și operării avioanelor F-35 Lighting II pentru deceniile următoare”.

„F-35 nu este numai un avion de luptă de generația a cincea, ci și o platformă senzorială avansată și un centru de date zburător care va continua să evolueze pe întreaga sa durată de viață. Performanța avansată a F-35 este posibilă datorită calculatoarelor sofisticate și avansate, un aspect ușor neglijat în comparație cu alte atribute ale aeronavei, cum ar fi invizibilitatea radar, ușurința în manevrabilitate și capacitățile crescute de neutralizare a țintelor.

Operarea, întreținerea și actualizarea platformei F-35 necesită capacități tehnologice avansate, multe dintre ele desfășurate la nivel local, care pot și ar trebui să fie dezvoltate prin aspectele de cooperare industrială aferente achiziției. Industria tehnologică din România nu este doar capabilă, ci și experimentată pentru a susține operațiunile F-35 pentru deceniile următoare”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menționând că OVES Enterprise are capacitatea și cunoștințele necesare ca, împreună cu partenerii americani, să susțină Ministerul Apărării și autoritățile din România în integrarea avionului F-35 în sistemul aerian românesc.

 

Principalele beneficii generate de achiziția avioanelor F-35

 

2. Sursă foto... (f-35-sua_98592500.jpg)

La nivel general, achiziția avioanelor F-35 reprezintă un important catalizator pentru România, generând beneficii multiple cu impact major atât în economie, cât și în securitatea națională, succesul întregului program) depinzând, în mare măsură, de viziunea și abordarea strategică a Guvernului României.

Noile avioane întăresc capabilitățile de apărare ale României, permițând o reacție mai eficientă la amenințările regionale și consolidând rolul țării în cadrul NATO, unde țara noastră devine unul dintre cei mai mari operatori de F-35.

Beneficiile economice includ crearea de locuri de muncă și integrarea industriei locale în rețeaua globală de furnizori a programului (F-35 Lightning II Joint Program Office), stimulând astfel dezvoltarea tehnologică și industria națională prin parteneriate strategice și cooperare industrială.

Promovarea inovației în sectorul tehnologic, auto-suficiența în producția de apărare și parteneriatele pe termen lung sunt alte avantaje majore, toate acestea consolidând securitatea națională și amplificând impactul economic pe termen lung.

 

Cum schimbă F-35 industria locală de IT

 

La nivelul industriei locale de IT, beneficiile vizează, în principal, zona de inovație și stimularea tehnologică. F-35, fiind o platformă avansată de senzori și un centru de date zburător, impune cerințe tehnologice de vârf pentru procesarea și analiza datelor, generând astfel o cerere crescută pentru soluții software inovatoare și servicii de date.

Lucru care deschide oportunități ample de parteneriate tehnologice internaționale, contribuind la creșterea competențelor locale și a vizibilității pe piața globală. De asemenea, programul F-35 motivează investiții sporite în cercetare și dezvoltare (R&D) în domenii emergente precum inteligența artificială și cybersecurity, aspect vital pentru operarea și întreținerea F-35.

Totodată, introducerea acestui avans tehnologic susține diversificarea și expansiunea economiei IT locale, necesitând îmbunătățiri ale infrastructurii tehnologice și adoptarea unor standarde mai stricte, care vor îmbunătăți, în final, calitatea și securitatea produselor și serviciilor IT din România.

 

F-35 pentru România: Contractul urmează să fie semnat anul acesta

 

3. Machetă a ... (f-35-romania-copy_05694800.jpg)

În ceea ce privește F-35, acesta va fi cel mai scump program de înzestrare din istoria țării noastre. Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Derularea achiziției se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

CITEȘTE ȘI:

În ceea ce privește F-35, acesta va fi cel mai scump program de înzestrare din istoria țării noastre. Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Derularea achiziției se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel