România, discuții cu Lockheed Martin: Mentenanța F-16 și HIMARS la Bacău, reconfirmată. Se intenționează implicarea industriei și în programul F-35

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut azi o întrevedere cu președintele companiei Lockheed Martin, Jim Taiclet, în marja  Conferinței de Securitate de la München.

Potrivit unui comunicat emis Ministerul Apărării Naționale (MApN) către DefenseRomania, subiectele aflate pe agenda convorbirilor au vizat stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare cu această companie, atât prin contracte Guvern la Guvern, cât și comerciale,  fiind apreciată calitatea cooperării, dar și a produselor de înalt nivel tehnologic intrate deja în dotarea Armatei României, precum aeronavele multirol F-16 Fighting Falcon, avionul de transport tactic C-130 Hercules, lansatoarele multiple de rachete cu bătaie mare - HIMARS, rachete pentru sistemele PATRIOT, precum și diverse tipuri de radare.

„Dotarea Armatei României cu echipamente de ultimă generație este o prioritate pentru echipa mea și vom continua să căutăm cele mai eficiente soluții în această direcție. Într-o lume extrem de competitivă și într-un domeniu aflat într-o continuă dinamică, trebuie să avem capacitatea de a ne adapta, inclusiv prin îmbrățișarea noilor tehnologii, digitalizarea și cercetarea pe dimensiunea de apărare“, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.

 

Mentenanța HIMARS și F-16, la Bacău

 

2. Imagini di... (himars-romania_87637500.jpg)

Imagini din timpul lansărilor de rachete HIMARS aflate în dotarea României. Foto: Brigada 8 ROT

Potrivit MApN, ministrul român și oficialul gigantului american au convenit că standardizarea digitalizării la nivelul NATO și intensificarea ritmului de implementare a noilor tehnologii în domeniul apărării reprezintă teme actuale și importante.

Oficialul român a salutat demersurile companiei americane de a dezvolta în țara noastră, la Bacău, prin compania Aerostar, Centrul de Mentenanță pentru sistemul HIMARS. A evidențiat, de asemenea, mentenanța aeronavelor F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, prin aceeași companie românească.

Amintim că la finalul anului trecut, Derco, o companie din grupul Lockheed Martin, a semnat un acord cu Aerostar S.A. pentru repararea trenurilor de aterizare, a roților și a frânelor în vederea asigurării mentenanței flotei de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române, reducând timpii de execuție și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunii.

Totodată, la Aerostar Bacău se va face și modernizarea la următorul standard a avioanelor F-16 achiziționate.

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

 

Perspective de cooperare industrială și în mega-programul de achiziție a avioanelor de generația a 5-a, F-35 Lightning II

 

3. Aeronavă F... (1-f-35_26598700.jpg)

Aeronavă F-35 la Baza Aeriană Skrydstrup din Danemarca / Foto: Armata daneză

Potrivit comunicatului MApN de azi, în context întrevederii dintre ministrul Angel Tîlvăr și președintele Lockheed Martin, oficialul român „a reiterat decizia țării noastre de a achiziționa 32 de aeronave F-35, un pas extrem de important, aprobat de Parlamentul României, subliniind importanța unei cooperări continue pentru succesul acestui demers, inclusiv prin perspectiva cooperării industriale”.

La începutul lunii august 2023, MApN a trimis Parlamentului României cererea de aprobare pentru achiziționare în etapa inițială a 32 de avioane de luptă multi-rol generația a V-a de tip F-35.

Costul estimativ al programului este de 6.5 miliarde de dolari, fără TVA.

CITEȘTE ȘI: F-35, mai mult decât o achiziție. Genenralul american Ben Hodges: România va deține un avion cum nu mai există în lume. Dar mai e un mare avantaj

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel