România achiziționează două elicoptere Airbus H215M în valoare de 150 de milioane de euro. MApN a cerut „undă verde” Parlamentului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicoptere militare H215M ale statului Chile. Sursă foto: Airbus
Elicoptere militare H215M ale statului Chile. Sursă foto: Airbus

Ministerul Apărării Naționale a cerut Parlamentului aprobarea unei achiziții în valoare de 150 de milioane de euro pentru două elicoptere de tip H215M fabricate de Airbus.

Documentul transmis de MApN către Parlamentul României a fost consultat și de DefenseRomania.

Astfel, MApN solicită aprobarea pentru a achiziționa începând cu acest an două elicoptere H215M, în valoare de 150 de milioane de euro.

„Alocarea pentru apărare, începând cu anul 2017, a unui procent de 2% din PIB, a creat condițiile pentru inițierea achizițiilor strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României. De asemenea, prevederile Analizei strategice a apărării, aprobată de C.S.A.T. cu numărul S114 din 06.10.2020, precum și ale Programului de guvernare 2021-2024, au creat condițiile necesare transformării Armatei României într-o structură de forțe având capabilități cu un grad sporit de sustenabilitate și interoperabilitate, flexibile, robuste, mobile, superioare din punct de vedere tehnologic, rapid dislocabile și capabile a fi angajate în operații.    

Achiziția elicopterelor H215M are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin achiziția de elicoptere cu capabilități de luptă la suprafață vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament care vor spori capacitatea de lovire a forțelor proprii și aliate, creând posibilitatea unor reacții rapide și adecvate la potențialele amenințări actuale”/

 

România va achiziționa 2 elicoptere Airbus H215M anul acesta. Achiziția nu are legătură cu programul de elicoptere pe care MApN va urma să îl lanseze, dar poate fi un barometru important

 

2. Elicopter ... (h215m_elicopter_airbus_83335900.jpg)

Elicopter H215M, Sursă foto: Airbus

Din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că varianta optimă de realizare a capabilității de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare - ASuW) se asigură cu elicoptere H215M.  

În acest context, solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziția a 2 (două) elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață (Anti-Surface Warfare - ASuW).    

Achiziția pentru care se solicită aprobarea Parlamentului României, urmează a fi inițiată începând cu anul 2022”, se arată în documentul trimis de către MApN Parlamentului, și consultat de DefenseRomania.

„Valoarea contractului de achiziție, fără TVA, a fost estimată la 150 milioane Euro, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziție”, mai precizează actul oficial.

 

Airbus oferă elicoptere H215M și în programul de înzestrare cu elicoptere pentru Armata română pe care îl va lansat MApN

 

„Deși programul pentru achiziționarea elicopterelor nu a fost încă lansat de MApN, Airbus Romania reiterează faptul că Airbus propune țării noastre elicoptere H215M construite la Ghimbav.

Airbus va intra în competiție cu tandemul H145M – H215M, produse în România la Brașov, unde francezii au o relație de lungă durată cu industria noastră.

Într-un interviu acordat publicației noastre în 2020, reprezentanții Airbus au subliniat că H215M a fost testat în luptă, el combinând andurața familiilor de elicoptere Cougar și Super Puma.

În același timp Airbus reiterează că „este pregătit să ducă investițiile la un alt nivel, investiții care vor include cooperare industrială, transfer de tehnologie și know-how, investiții în specializarea personalului”.

CITEȘTE ȘI: După ce a lansat în România noua rachetă antitanc SPIKE ER, elicopterul H145M a fost prezentat în Franța. Airbus așteaptă programul României

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel