România a reînceput producția de proiectile pentru piesele de artilerie de 152 mm ale Ucrainei. Cursă între ruși și ucraineni pentru muniție

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, și un cunoscător al arhitecturii de securitate din regiune, a discutat în exclusivitate la DefenseRomania despre sprijinul pe care țara noastră îl acordă Ucrainei. Acesta a afirmat că România a reînceput producția de proiectile pentru piesele de artilerie de calibrul 152 mm pentru a ajuta Ucraina.

În contextul în care statele baltice și Polonia au acordat ajutor militar substanțial Ucrainei, state care au cunoscut experiența atrocității ocupației sovietice, Anatol Șalaru a fost întrebat în cadrul emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania cum cataloghează prestația Bucureștiului în această criză.

Fostul înalt oficial a lăudat România și spune că are informații certe că sprijinul pe care România îl oferă e la fel de important precum cel al statelor din regiune, dar Bucureștiul preferă să ajute în liniște. În acest sens Anatol Șalaru a amintit de confirmarea făcută în țara noastră de șeful diplomației ucrainene.

„România e în primul rând hubul umanitar unde se concentrează toate ajutoarele umanitare care ajung în Ucraina. Apoi, când Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei s-a aflat în vizită la București, fiind întrebat de ajutorul pe care România îl acordă a punctat bine că armele și banii iubesc liniștea, dând de înțeles că există ajutor. Eu știu sigur că România a acordat mult sprijin”, a precizat Anatol Șalaru.

 

Anatol Șalaru: România a reînceput producerea obuzelor de calibru 152 pentru artileria ucraineană

 

Întrebat în ce constă acest sprijin din punct de vedere militar, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova a precizat că e vorba de muniție.

Anatol Șalaru a precizat că în acest sens România a reînceput producția de obuziere de calibru 152 pentru artileria ucraineană. Aceeași informație a fost publicată în urmă cu două săptămâni și de presa ucraineană.

„E vorba de diferite muniții. Iar acum România a reînceput producerea obuzelor de calibru 152 pentru artileria ucraineană. Deși România nu mai producea astfel de muniție, s-a luat decizia de a reîncepe producerea și de a acorda ajutor din rezervele pe care le are România azi. Din diferite considerente aceste lucruri nu se fac publice, dar e important că se acordă acest ajutor. Iar Ucraina apreciază foarte mult ajutorul pe care România i l-a acordat și îl va acorda în continuare”, a conchis fostul ministru al apărării de la Chișinău care și-a exprimat regretul că Republica Moldova, folosind narativul neutralității, a evitat inclusiv să adere la sancțiuni impuse Federației Ruse.

Anatol Șalaru a încheiat intervenția cu o analogie. „Când are loc o crimă iar tu nu te implici și nu iei apărarea celui care a avut de suferit, te plasezi indirect de partea agresorului”.

 

Ucrainenii și rușii caută cu disperare muniție sovietică

 

2. Obuzier 2A... (obuzier-2a65-msta-b_18026100.jpg)

Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm al Armatei ucrainene. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

În pofida faptului că a primit din partea SUA obuziere moderne de 155 mm de tip M777, majoritatea pieselor de artilerie ale Ucrainei sunt de producție sovietică de 152 mm.

În acest sens ambele tabere folosesc sisteme similare și se confruntă cu o criză majoră de muniție. Ucraina a apelat la ajutorul statelor aliate care înainte de 1989 s-au aflat în spatele Cortinei de Fier.

Superioritatea rusă pe front în privința muniției și tehnicii are un cost, iar cele peste 4 luni de război au secat rezervele ruse.

„La 12.000 de obuze lansate de ruși, ucrainenii răspund cu 1.000. Fiindcă nu au cantitatea necesară. În momentul în care va ajunge în Ucraina tot ce s-a promis se va produce o ruptură” - Anatol Șalaru

„Muniția se termină. Ați văzut că Putin a fost într-un turneu în Tadjikistan și Turkmenistan. Are nevoie de muniție și armament. Putin cere de aici tehnica militară sovietică. Rachete și muniție. Nu mai au muniție. Au fost și în Cuba și Coreea de Nord să cumpere înapoi muniție. Ucrainenii spun că peste tot unde merg în lume să caute tehnică militară și muniție sovietică, peste tot se întâlnesc cu rușii care caută și ei”, a mai precizat Anatol Șalaru.

CITEȘTE ȘI: Ucraina e pregătită să zdrobească forțele ruse din Transnistria și s-a interesat de reacția R. Moldova. Două brigăzi ucrainene sunt în apropiere

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel