Ucraina e pregătită să zdrobească forțele ruse din Transnistria și s-a interesat de reacția R. Moldova. Două brigăzi ucrainene sunt în apropiere

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
EXCLUSIV
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

În cazul în care Federația Rusă va ordona forțelor sale din regiunea Transnistria să lanseze un atac asupra Ucrainei, forțele de apărare ucrainene sunt pregătite să „curețe” regiunea separatistă. În acest sens două brigăzi militare ucrainene se află în apropiere de Transnistria.

Informația a fost dezvăluită în exclusivitate la DefenseRomania de Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.

Anatol Șalaru a mai adăugat că Ucraina a discutat cu Republica Moldova cu privire la un asemenea scenariu, în contextul în care așa-zisa republică autoproclamată Moldovenească Nistreană nu e recunoscută, Chișinăul considerând teritoriul ca fiind moldovenesc.

 

Două brigăzi militare ucrainene sunt în apropiere de Transnistria și vor riposta dacă Ucraina va fi atacată de acolo. Kievul s-a interesat de cum ar reacționa Chișinăul într-un asemenea scenariu

 

Știu că Armata ucraineană are concentrate două brigăzi în apropiere de Transnistria. Problema ucrainenilor este cum va reacționa Republica Moldova în cazul în care Ucraina atacă forțele ruse din Transnistria. Ați văzut că la întrevederea cu Maia Sandu președintele Zelenski i-a spus că Ucraina va răspunde cu o lovitură puternică în care armata transnistriană sau rusă din regiune va forța frontiera sau va lansa atacuri din regiune asupra Ucrainei. 

Pe ucraineni îi interesează cum va reacționa într-un asemenea scenariu R. Moldova pentru că Transnistria e teritoriu ocupat de Federația Rusă, dar pe care noi îl considerăm parte a Republicii Moldova”, a precizat fostul ministru unionist al Apărării. 

Anatol Șalaru a adăugat că partea ucraineană ia în calcul ca într-un asemenea scenariu Republica Moldova să poată considera un atac ucrainean asupra Transnistriei o chestiune legală și justificată deoarece în conformitate cu legile războiului Ucraina are dreptul să riposteze dacă e atacată sau Republica Moldova poate inclusiv considera că Ucraina a atacat-o fiindcă Transnistria e teritoriu moldovenesc.

Întrebat ce răspuns au primit ucrainenii, Anatol Șalaru precizează că „deocamdată totul e în ceață”.

„Până în prezent acțiunile Chișinăului au fost bune doar în ceea ce privește problema refugiaților. În rest Republica Moldova a refuzat să colaboreze și nu prea s-a implicat nici în aplicarea sancțiunilor și nu a permis nici tranzitul materialelor cu dublă destinație către Ucraina”, a conchis Anatol Șalaru, criticând politica de la Chișinău unde e invocată mereu neutralitatea”, consideră fostul oficial moldovean.

 

„Temutele” miliții din Trasnistria, o armată de amatori care se ocupă cu munci agricole

 

1. Autoprocla... (transnistria_40129700.jpg)

Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană - Transnistria

În ceea ce privește teama unui atac rus dinspre Transnistria pentru a face joncțiunea la Odesa cu forțele de ocupație, Anatol Șalaru nu crede că acest lucru poate fi realizat nu doar pentru că forțele ruse nu au capacitatea de desant maritin și nici de a asedia Odesa, ci mai ales pentru că forțele separatiste din Transnistria sunt mai mult o miliție de amatori.

„Uitați de joncțiune, nu e realizabil scenariul. În Transnistria armata e una de amatori care fără prezența masivă a Armatei ruse nu reprezintă nimic. Sunt niște ofițeri care merg dimineața la muncă iar seara fac munci agricole. Nu e o armată profesionistă ci formată din localnici pentru că nu s-au mai putut aduce militari din Federația Rusă. Doar 30% din grupul operativ tactic al Armatei ruse din Transnistria sunt ruși”, a precizat Anatol Șalaru.

Fostul ministru al Apărării subliniază că permiterea tranzitării R. Moldovei ar scurta coridoarele de tranzit către Ucraina foarte mult și amintește Chișinăului că neutralitatea nu a ajutat nici Georgia sau Ucraina în fața agresiunii ruse, trăgând un semnal puternic de alarmă cu privire intențiile viitoare ale Rusiei asupra Moldovei.

Emisiunea integrală Obiectiv EuroAtlantic în cadrul căreia Anatol Șalaru a analizat războiul provocat de Rusia în Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel