România a comandat două vase Stan Patrol 5009. Navele vor fi construite de Damen la Galați

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Stan Patrol 5009 / Foto: Damen
Stan Patrol 5009 / Foto: Damen

IGSU va avea, în următorii ani, în dotare două vase Stan Patrol 5009, pentru căutare/salvare, respectiv de stingere a incendiilor.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a comandat două nave Stan Patrol 5009 pentru salvare și căutare pe mare, construite de compania Damen.

Contractul a fost semnat de ministrul afacerilor interne Lucian Bode și șeful IGSU Raed Arafat, pe data de 11 octombrie. România intenționează astfel să-și îmbunătățească în mod semnificativ flota navală de intervenție în situații de urgență.

Șantierele Navale Damen au câștigat licitația pentru livrarea celor două nave Stan Patrol 5009.

Navele vor fi finisate și echipate la Damen Shipyards Galați.

Navele multirol de căutare și salvare pe mare, au fost comandate de Guvernul Român și au fost proiectate conform specificațiilor IGSU, de către Damen.

Acestea vor putea îndeplini misiuni pe mare în timp de furtună, de gradul 7 pe scara Douglas. Pot îndeplini cu succes misiuni de 3 zile pe mare, în valuri de până la 9 metri înălțime, și pot menține suficientă rezervă de combustibil pentru a se poate întoarce în port de la distanță. Raza de acțiune a navelor este de cel puțin 2000 de mile marine la viteza de croazieră.

Una din cele două nave multirol, ce vor fi livrate României, este de căutare și salvare, cu accent pe asistență medicală de urgență, în timp ce cealaltă este o navă multirol de intervenție și stingere a incendiilor, echipată pentru a opri incendiile ce pot avea loc la nave și platforme maritime.

Stan Patrol 5009, foto: Damen

Prima navă poate evacua cel puțin 50 de persoane din situații de urgență, în timp ce nava de stingere a incendiilor este prevăzută pentru a lua la bord cel puțin 30 de persoane. Aceasta este clasificată FiFi-1 pentru stingerea incendiilor (cu o capacitate de 2400mc/h).

Pe nava de stingere a incendiilor sunt instalate două duze de pulverizare pentru stingerea incendiilor, una dintre ele deasupra unui braț hidraulic pentru a putea direcționa apa către baza unui incendiu sau pentru a putea interveni de la înălțime. Ambele nave sunt dotate cu platforme de elicoptere, bărci de salvare care pot fi lansate rapid, au capacitatea de a lansa drone și drone maritime și sunt echipate cu cele mai noi instrumente de comunicație și navigație ce le permit  interoperabilitatea în misiuni împreună și cu alte nave, vehicule sau aeronave. Instrumentele de la bord permit detectarea rapidă a obiectelor și a persoanelor din apă care au nevoie de acordarea ajutorului în caz de urgență. Ambele nave pot menține o viteză maximă de 22 de noduri. 

Livrarea navelor comandate anterior pentru Poliția de Frontieră Română, două Damen Fast Crew Supplier 4008 Patrol este prevăzută pentru finalul anului 2022.

3. Stan Patro... (whatsapp-image-2022-10-11-at-16-20-40_66681800.jpeg)

Stan Patrol 5009, foto: Damen

Contractul reprezintă finalizarea unui amplu proces de achiziție pe care guvernul României l-a lansat în cadrul proiectului „Vision 2020” care are ca scop îmbunătățirea capacității de răspuns la dezastre a României prin achiziționarea de noi echipamente și formarea personalului, având ca scop protejarea mai bună a populației în situații de urgență.

Damen operează 35 de șantiere navale și alte 20 de companii în 20 de țări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel