România, 20 de ani de la aderarea la NATO. Care ne-ar fi fost soarta fără summitul de la Praga din 2002? Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN
EXCLUSIV
Ion Petrescu, colaj DefenseRomania, foto arhivă proprie și MApN

DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 15 martie 2024, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.

Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” este difuzată de DefenseRomania în fiecare săptămână, în ziua de vineri, începând cu ora 11:00. Invitatul lui Tudor Curtifan din această ediție este analistul militar Ion Petrescu.

Subiectul acestei ediții este aderarea României la NATO.

Va fi analizat summitul de la Praga care a deschis ușa României către cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie, precum și momentele care au făcut posibilă aderarea.

Marile provocări și reformele care au urmat după, precum și modul în care s-a transformat Armata României în cei 20 de ani de la aderarea la NATO vor fi abordate de analistul Ion Petrescu, în dialog cu Tudor Curtifan.

Desigur, se vor răspunde și unor întrebări contrafactuale precum cum ar fi arătat România dacă nu ar fi aderat la NATO și ce soartă am fi avut în fața imperialismului rus?

Summitul NATO de la Praga, desfăşurat la 21-22 noiembrie 2002, a reprezentat unul din momentele cele mai importante, în evoluţia organizaţiei şi cel mai amplu val de extindere, prin invitarea a şapte state să adere: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. Statele candidate au semnat Protocoalele de Aderare, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic, la 26 martie 2003.

Participarea Armatei Române la operaţiuni de menţinerea păcii şi de stabilizare în zone de conflict din Balcani şi Afganistan, precum şi angajamentul ferm de participare în coaliţia împotriva terorismului au constituit argumente semnificative pentru invitarea României să adere la NATO.

Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” ediția din 15 februarie 2024, poate fi urmărită începând cu ora 11:00, atât pe pagina de Facebook DefenseRomania, pe www.DefenseRomania.ro, dar și pe pagina de YouTube, unde vă invităm să apăsați butonul „Subscribe” („Abonează-te”).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel