Riadul joacă periculos. Producătorii ruși de armament merg în Arabia Saudită ca la ei acasă

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Șapte companii rusești supuse sancțiunilor SUA, printre care și un producător de elicoptere militare utilizate în războiul cu Ucraina, vor lua parte la întâlniri extinse în Arabia Saudită săptămâna viitoare, ca parte a unei misiuni comerciale pentru a stimula cooperarea bilaterală dintre Riad și Moscova.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, la aceste întâlniri sunt programate să participe producătorii de arme cu legături directe cu armata rusă, companiile guvernamentale implicate în invadarea Ucrainei și agenția care supraveghează o centrală nucleară ucraineană din zonele ocupate de armata rusă anul trecut.

Disponibilitatea Arabiei Saudite de a dezvolta relații de afaceri cu companii rusești care au fost sancționate de țările occidentale pentru rolul lor în invazia Ucrainei probabil "va duce la mai multe tensiuni cu Statele Unite”.

The Guardian consideră că delegații ruși caută, prin întâlnirea cu saudiții, să asigure investiții comune pentru proiecte comerciale, să ajute la menținerea prețurilor la petrol și gaze și alte forme de sprijin diplomatic.

Viceministrul rus al Industriei și Comerțului, Alexei Gruzdev, a lăudat acest eveniment comercial ca fiind primul de acest gen. Acesta a spus: "Vizita noastră comercială la Riad urmărește să consolideze relațiile economice dintre Rusia și Arabia Saudită, să descopere noi oportunități, să facă schimb de idei și să stabilească parteneriate pe termen lung".

Printre cele mai importante instituții participante se numără Uzina de Aviație “Progress Arsenyev” (parte a Rostec), producătorul elicopterului Ka-52 Alligator, din care forțele ucrainene au doborât până acum cel puțin 35 de aparate.

De asemenea, este programată să participe la aceste evenimente, compania KAMAZ, producătorul de vehicule blindate, care a fost sancționată de Washington pentru rolul acesteia în sprijinirea efortului de război al Rusiei.

Dar cel mai important participant la întâlnirile cu saudiții este concernul Rostec, principala companie de stat rusă de apărare. Trezoreria SUA descrie Rostec drept "piatra de temelie a sectoarelor de apărare, industrie, tehnologie și producție ale Rusiei".

De asemenea, printre participanți figurează și compania de stat rusă de energie nucleară Rosatom.

Potrivit sursei, Ministerul Saudit al Investițiilor studiază posibilitatea deschiderii unui birou la Moscova, iar recent a avut loc un forum de afaceri similar cu companii chineze, dar care nu au legături cu armata chineză.

"Ceea ce este diferit aici este o reorientare majoră a politicii saudite către Rusia și China, departe de Statele Unite și Europa de Vest", a continuat sursa. Relația Riadului cu Moscova a creat tensiuni cu Washingtonul.

Anul trecut, regatul s-a alăturat Rusiei împotriva intereselor americane, când a decis să reducă producția de petrol cu ​​puțin timp înainte de alegerile intermediare din Statele Unite, care l-au înfuriat pe președintele american Joe Biden.

Întrebat despre întâlnirea comercială planificată dintre Arabia Saudită și Rusia, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că Statele Unite vor continua să se concentreze pe "asigurarea faptului că sancțiunile noastre și controalele la export sunt puse în aplicare în mod corespunzător".

"Încurajăm țările și companiile să aibă o grijă deosebită și să se abțină de la efectuarea de tranzacții cu persoane sancționate pentru a evita expunerea la sancțiuni", a adăugat el.

Există furie atât în ​​rândul democraților, cât și al republicanilor față de Riad, inclusiv al unora care s-au declarat îngrijorați de faptul că Arabia Saudită ar putea împărtăși tehnologia sensibilă de apărare a SUA cu aliații săi ruși.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel