Revanșa după înfrângerea în fața F-35: Ce avion va înlocui F-22? Bătălie la baionetă între doi giganți americani

Darius Muresan |
Data publicării:
NGDA (Next Generation Air Dominance), imagine concept
NGDA (Next Generation Air Dominance), imagine concept

2024 se anunță un an decisiv pentru Forțele Aeriene ale SUA în ceea ce privește programul NGAD (Next Generation Air Dominance) care va selecta viitorul avion de generația a 6-a ce va înlocui treptat celebrele F-22 Raptor.

NGAD va fi o aeronavă de generația a 6-a care va înlocui F-22 Raptor iar oficialii americani doresc ca producția să înceapă până la finalul acestui deceniu.

U.S. Air Force doresc ca viitorul avion de generația a 6-a care se va naște în urma acestui program să dispună de cele mai avansate tehnologii, inclusiv capacitatea de a controla drone, senzori de ultimă generație, conexiune satelitară și multe alte elemente. 

Totodată, nivelul stealth (de ascundere radar) al NGAD este îmbunătățit cu câteva ordine de mărime față de generația a cincea.

NGAD va reprezenta un salt tehnologic imens față de F-22 Raptor, considerate cele mai performante avioane de generația a V-a, dar pe care americanii plănuiesc să le retragă treptat din serviciu.

O analiză a NGAD făcută de cei de la Defense News amintește că în prezent în competiție au rămas doi giganți ai industriei de apărare care încearcă să câștige contractul. E vorba de Lockheed Martin și Boeing. 

Odată cu decizia din acest an a Northrop Grumman de a se retrage din competiție, anul 2024 va aduce o nouă confruntare între Lockheed Martin și Boeing, o confruntare care amintește de programul Joint Strike Fighter (JSF), câștigat de Lockheed Martin, program în urma căruia s-a născut F-35 Lightning II.

Amintim că în iulie anul acesta Northrop Grumman a anunțat oficial că se retrage din competiția pentru NGAD, dedicată Forțelor Aeriene, dar rămâne momentan în competiția pentru dezvoltarea versiunii NGAD pentru Marina SUA.

 

Bătălie la baionetă între giganții americani pentru desemnarea înlocuitorului F-22. Boeing vrea revanșa în fața Lockheed Martin după înfrângerea în programul care a dat naștere F-35 Lightning II

 

2. Prima imag... (whatsapp-image-2022-11-20-at-13-16-02_90549800.jpeg)

Prima imagine concept a viitoarei aeronave de generația a 6-a dezvoltată în cadrul programului NGAD (Next Generation Air Dominance). Sursă foto: U.S. Air Force

Competiția pentru viitorul avion al U.S. Air Force e o reeditare a competiției Joint Strike Fighter, în care în faza finală au rămas tot cei de la Boeing și Lockheed Martin.

Pentagonul a selectat F-35 la încheierea unei competiții de avioane X între Lockheed Martin, cu X-35, și Boeing, care a oferit X-32. Acele avioane X au explorat combinații între zborul supersonic, decolarea și aterizarea pe distanțe scurte și pe verticală, capabilitatea stealth, precum și noile tehnologii de fabricație.

În cele din urmă marele câștigător a fost desemnat X-35 al Lockheed Martin, ceea ce azi ne este cunoscut sub denumirea de F-35 Lightning II.

Cele două companii se vor duela din nou în programul NGAD.

NGAD, potrivit unei declaraii recente a lui Frank Kendall, U.S. Secretary of Air Space, așa cum este acum structurat, „reprezintă o combinație de aeronave – o aeronavă cu echipaj [și] aeronave fără pilot – care va avea unele dintre acele caracteristici tehnice pe care le-am demonstrat că ar putea fi realizate”.

Oficialul american nu a explicat ce tehnologii noi au fost explorate, dar surse de la Pentagon au spus anterior că nivelul stealth al NGAD este îmbunătățit cu ordine de mărime (orders of magnitude) față de cel al F-22 și F-35.

CITEȘTE ȘI: Prețul ireal al NGAD - viitorul avion american de generația a VI-a. SUA vor să învețe din greșelile programelor F-22 și F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel