Slovacia și Cehia demonstrează că poate exista o cooperare serioasă la nivelul industriei de apărare. Ambele state achiziţionează în comun vehicule de luptă CV90

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele două zile, Republica Cehă a purtat negocieri serioase cu reprezentanții guvernului suedez privind interesul pentru achiziţionarea mai multor vehicule de luptă pentru infanterie CV90 Mk VI, în baza unui acord interguvernamental. Reprezentanții Cehiei le-au transmis suedezilor cerințele tehnice complete ale vehiculelor solicitate și, în același timp, au stabilit noi paliere de discuţii. Partea suedeză a promis că va oferi un plan complet de cooperare că va permite ca industria cehă de apărare să aibă o implicare serioasă în producţie de vehicule de luptă CV90. Cehia a deschis discuţiile cu filiala suedeză a BAE Systems, la câteva zile după ce a anunţat că achiziţionează în comun cu Slovacia mai multe vehicule de luptă  CV90 Mk.

Un domeniu care va fi discutat în continuare este implicarea industriei cehe, inclusiv a întreprinderii de stat VOP CZ. În același timp, sunt în curs de desfășurare negocieri cu Slovacia privind cooperarea, de exemplu, în materie de instruire și securitate logistică.

Guvernul ceh a decis la mijlocul lunii iulie să înceapă negocierile privind achiziția vehiculelor CV90 printr-un acord interguvernamental. Scopul acestui program de înzestrare este ca Republica Ceha să-şi îndeplinească angajamentul față de NATO, adică armata cehă să dezvolte o nou brigadă mecanizată. Dintre toate vehiculele de luptă testate şi luate în considerare de armata cehă, CV90 este singura platformă consacrată și dovedită în luptă, cu un mare potențial de modernizare ulterioară.

La începutul anului 2021, trei companii producătoare de armament au fost invitate să furnizeze către Institutul slovac de Testare a Tehnicii Militare câte un vehicul militar cu care dorea să participe la licitaţia organizată de Ministerul slovac al Apărării. 

Apoi, între martie și iunie 2021, au fost testate cele patru oferte: vehiculul de luptă Lynx KF41 de la Rheinmetall, vehiculul de luptă Ascot 42 de la GDELS și vehiculul de luptă CV90 Mk VI de la BAE Systems.

 

Slovacia și Republica Cehă vor achiziționa în comun CV90

 

Slovacia, stat vecin cu Republica Cehă, derulează şi ea un program de înzestrare cu vehicule de luptă pentru infanterie, iar la sfârşitul lunii august s-a declarat interesată tot de achiziţia vehiculului de luptă CV90 Mk VI.

În urmă cu câteva zile, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, a semnat cu omologul său slovac Jaroslav Naď  o declarație privind cooperarea în achiziționarea și exploatarea vehiculelor de luptă pe șenile. Acest lucru înseamnă că cele două state vor desfăşura o procedură comună în negocierile pentru achiziționarea vehiculelor de luptă CV90 și consultare cu privire la posibilitatea implicării industriilor naționale de apărare în dezvoltarea și producţia acestor vehicule de luptă.

Slovacia susţine că are nevoie de 223 de vehicule de luptă, achiziția fiind împărțita în mai multe etape, iar primul lot cuprinde 152 şi cel de al doilea cuprinde 71 de vehicule. Slovacia a optat pentru CV90 MkIV în șapte variante total diferite, inclusiv CV9035 înarmat cu un tun automat de 35 mm ca variantă IFV și o variantă echipată cu un aruncător de mortiere de 120 mm. Necesarul Republicii Cehe este de 210 vehicule și include o solicitare pentru o variant IFV a CV90 Mk VI, echipată cu un tun automat de 30 mm.

Conform acordului, vor avea loc discuții cu industria locală din ambele țări, pentru a găsi modalități de implicare a acesteia în producția de vehicule. Acordul de cooperare prevede, de asemenea, un program comun de piese de schimb, logistică și întreținere și, ca atare, cele două țări se vor coordona în ceea ce privește cerințele tehnice ale vehiculelor, pentru a obține un grad ridicat de interoperabilitate. Cele două țări intenționează, de asemenea, să desfășoare o instruire comună pentru unitățile lor echipate cu CV90, permițând ambelor forțe armate să beneficieze de experiența celeilalte părți în utilizarea acestui vehicul de luptă.

CV90 Mk IV reprezintă a cincea generație din familia de IFV-uri blindate cu șenile CV90. CV90 Mk IV este un concept complet nouă de IFV care a fost dezvoltat pe baza feedback-ului primit de la forţele armate ale statelor care au utilizat versiunile anterioare ale CV90.

Noua turelă a CV90 Mk IV are un design modular care permite instalarea de tunuri automate de 30, 35, 40, 50 mm, dar există şi versiunea echipată cu un tun 120mm. Turela mai poate dispune de diferite tipuri de staţii de arme controlate de la distanţă, precum şi sisteme de rachete ghidate antitanc și mitraliere. Generația Mk IV este, de asemenea, primul IFV occidental cu un sistem de protecție activă testat.

CV90 Mk IV include un nou motor Scania cu o putere de până la 1.000 de cai putere/ Greutatea brută a vehiculului a crescut de la 35 de tone la 37 de tone, ceea ce înseamnă că utilizatorii beneficiază de o sarcină utilă suplimentară de două tone - fără o scădere a agilității vehiculului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel