Recean: România - cel mai de încredere partener al R. Moldova / Ciucă: Tentative de destabilizare a R. Moldova. Sprijinul României - de neclintit

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul R. Moldova Dorin Recean, primit la București de premierul român Nicolae Ciucă. Foto: Dorin Recean @OfficialFacebook
Premierul R. Moldova Dorin Recean, primit la București de premierul român Nicolae Ciucă. Foto: Dorin Recean @OfficialFacebook

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, că asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, la narative ostile, construite pe propagarea intenţionată de informaţii false, el precozând că l-a asigurat pe omologul său cu privire la susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

”Am avut astăzi discuţii foarte consistente cu domnul prim-ministru Dorin Recean, prilej cu care am reiterat felicitările pentru recenta învestire în fruntea Guvernului Republicii Moldova. Domnule prim-ministru, vă spun un călduros bun venit la Bucureşti! Este, iată, cea dintâi vizită oficială a dumneavoastră în afara Republicii Moldova! Apreciem că această primă deplasare are loc în România, ceea ce este, de fapt, o nouă dovadă a relaţiilor speciale între Bucureşti şi Chişinău. Şi ţin să vă asigur, domnule prim-ministru, de întreg sprijinul nostru în îndeplinirea măsurilor ambiţioase pe care vi le-aţi asumat pentru realizarea reformelor, consolidarea economiei a rezilienţei şi securităţii statului, precum şi în avansarea parcursului european al Republicii Moldova”, a spus premierul Nicolae Ciucă, citat de agenția News.ro.

Şeful Executivului a arătat că a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, precum şi dinamica remarcabilă a dialogului bilateral.

”Ne-am aplecat astăzi asupra evoluţiilor de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe consecinţele masive asupra Republicii Moldova în plan securitar, energetic şi economic. Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, la narative ostile, construite pe propagarea intenţionată de informaţii false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, a spus Nicolae Ciucă.

 

„România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer şi de încredere partener al Republicii Moldova”

 

Premierul a spus că ”România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susţinerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei”.

”De altfel, România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova. De asemenea, am discutat agenda privind integrarea europeană a Republicii Moldova în directă conexiune cu eforturile de reformă ale Guvernului de la Chişinău pentru consolidarea justiţiei, a statului de drept, pentru eficientizarea administraţiei şi însănătoşirea mediului economic. Am evidenţiat sprijinul activ al României, la Bruxelles si în relaţia cu statele membre, pe toate palierele legate de integrarea europeană, spre exemplu în ceea ce priveşte integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în Piaţa Internă a UE, liberalizarea completă a comerţului sau reducerea tarifelor de roaming”, a spus Ciucă.

Şeful Executivului a mai spus că au discutat cu privire la necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova.

”În plan bilateral, România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer şi de încredere partener al Republicii Moldova. Mărturie stau, spre exemplu, acordarea, în ultima parte a anului trecut, de sprijin bugetar direct ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, de lemn de foc pentru încălzire, de păcură şi carburanţi, precum şi alte forme de asistenţă. Domnule prim-ministru, vă asigur că România va continua să fie alături de dumneavoastră în eforturile de a depăşi actualele crize presiuni hibride cărora este supusă Republica Moldova”, a afirmat Ciucă. Premierul a arătat că ”doar la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută au aprobat o serie de documente precum memorandumul pentru construirea unui pod rutier peste râul Prut la frontiera între România si Republica Moldova între localităţile Albiţa si Leuşeni, respectiv două memorandumuri pe tema modernizării şi întreţinerii podului rutier peste Prut între localităţile Oancea şi Cahul, precum şi a podului rutier de la Sculeni”.

”Dar, desigur, avem si alte proiecte de infrastructură de transport, precum şi de fluidizare a trecerii frontierei, asupra cărora ne aplecăm cu prioritate. Foarte important, am salutat faptul că România şi-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova, comerţul bilateral atingând în 2022 nivelul record de 3,6 miliarde USD, cu 1,2 miliarde USD mai mult decât în anul 2021. Dar ne dorim foarte mult - şi vom acţiona în acest sens - să creştem investiţiile româneşti în Republica Moldova. Avem, iată, un potenţial vast de cooperare în domeniul economic si comercial, în interesul direct al cetăţenilor noştri”, a mai arătat Ciucă.

”Mulţumesc pentru această vizită, domnule prim-ministru, precum şi pentru discuţiile foarte aplicate si deschise care prefaţează, fără îndoială, o conlucrare extrem de fructuoasă!”, a afirmat premierul în final.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel