Relaţii istorice şi strategice între Algeria şi Rusia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Institutul de Studii Geopolitice Aplicate din Franța a descris relațiile dintre Algeria și Rusia drept "lungi, istorice și strategice între două puteri, dornice fiecare de propriul mod și metode de reformă".

Într-un studiu amplu, Institutul a tratat realitatea relațiilor dintre Algeria și Moscova și a ales pentru acesta titlul "Doar parteneri strategici sau adevărați aliați?", susținând că, dacă astăzi Algeria este al treilea cel mai important client al industriei militare ruse și primul din Africa și lumea arabă, “rădăcinile culturii ruso-algeriene se întorc în secolul al XX-lea, când Algeria era încă o colonie franceză și Uniunea Sovietică a început să se poziționeze în favoarea independenței sale".

Raportul, emis în această lună, a evidențiat faptul că cele două țări urmăresc să își diversifice cooperarea, deși esența relației dintre ele se bazează în principal pe cooperarea militară, context în care președintele Abdelmadjid Tebboune ar trebui să o facă la Moscova până la sfârșitul anului.

La sfârșitul săptămânii, în marja participării sale la Forumul pentru Pace de la Paris, ministrul de externe Ramtane Lamamra a confirmat că se fac aranjamente ferme pentru o vizită a președintelui Abdelmadjid Tebboune la Moscova, înainte de sfârșitul acestui an, în cadrul căreia ar urma să fie semnat documentul de "cooperare strategică" între cele două țări.

Oficialul algerian a afirmat că atât Algeria, cât și Moscova au un „"program de cooperare pe scară largă, pe termen lung", și că "Algeria și Rusia sunt parteneri importanți unul pentru celălalt", în special în domeniile politic, strategic și militar. Algeria are relații strânse de cooperare în domeniul pregătirii militare cu Rusia.

Raportul a abordat un alt aspect care demonstrează puterea relațiilor dintre cele două țări și anume primirea de către Moscova a cererii Algeriei de a adera la grupul BRICS (din care mai fac parte China, Brazilia, India și Africa de Sud), după cum a anunțat trimisul special al președintelui rus în Orientul Mijlociu și țările africane, ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov. Moscova a salutat intenția Algeriei de a se alătura organizației.

În același timp, raportul a subliniat relațiile slabe pe partea comercială dintre Moscova și Alger. În afara produselor militare, anul trecut, exporturile rusești în Algeria s-au ridicat la 2,989 milioane de dolari, iar importurile Rusiei de produse algeriene s-au ridicat la doar 18,3 milioane de dolari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel