Regatul Unit nu doreşte discutarea problemei Kosovo în Consiliului de Securitate al ONU

DefenseRomania Team |
Data publicării:
ONU
ONU

Marea Britanie, care în august deține președinția Consiliului de Securitate al ONU, nu a pus Kosovo pe ordinea de zi a acestui organism al ONU.

Cu toate acestea, Regatul Unit va continua consultările pentru a ajunge la un acord, deoarece Rusia și China solicită cu fermitate că sesiunea Consiliului de Securitate al ONU privind Kosovo să aibă loc în luna august.

Acest lucru a fost confirmat de ministrul sârb de externe Ivica Dacic, care a vorbit pentru Prva TV, potrivit b92.net.

"Ei nu au inclus Kosovo în programul de lucru, dar spun că consultările continuă cu scopul de a se ajunge la un acord, deoarece Rusia și China cer cu fermitate ca sesiunea privind Kosovo să aibă loc în august.", a spus el.

Dacic a apreciat că omiterea subiectului Kosovo din agenda sesiunii Consiliului de Securitate al ONU reprezintă un precedent important.

,,După cum am spus, nu există motive justificate pentru acest lucru și nimeni nu poate arunca subiectul Kosovo din agenda Consiliului de Securitate.''

Dacic a declarat că "dacă Marea Britanie nu dorește acest lucru, țările care nu au recunoscut Kosovo vor pune acest lucru pe ordinea de zi".

Șeful diplomației sârbe a remarcat că, pentru prima dată în 10 ani, o țară a decis în mod independent să nu includă tema Kosovo pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate al ONE.

"Au fost desfășurate consultări lungi, complicate și dificile, în cadrul CS, a fost invitată o delegație din Serbia, dar Marea Britanie pur și simplu nu dorește ca acest subiect să fie discutat în CS", a spus Dacic.

Potrivit acestuia, Marea Britanie solicită să se vorbească despre Kosovo în ședințe închise - fără prezența Pristinei și Belgradului - și că acestea ar trebui să aibă loc de două ori pe an, deoarece consideră că situația din Kosovo este bună și că nu este nevoie să fie discutată.

Pe de altă parte, Dacic a afirmat că Rusia și China susțin cu fermitate că tema trebuie discutată la sesiunile Consiliului de Securitate, deoarece până acum nu sa ajuns la un acord în cadrul organismului ONU.

"Pentru a evita votarea și a crea mari divizări în cadrul Consiliului, reuniunea a fost de acord - indiferent dacă Marea Britanie a prezentat un plan de lucru pentru luna august fără tema Kosovo - că consultările pe această temă vor continua în zilele următoare cu părțile interesate, cu dorința de a ajunge la un acord cu privire la activitatea ulterioară", a spus ministrul și și-a exprimat speranța că poziția Serbiei va fi luată în considerare.

El spune că nu este clar de ce Regatul Unit insistă să lase Kosovo să iasă de pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului de Securitate, a spus el,

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel