Reformarea industriei ucrainene de apărare la standarde NATO. Gordon Davis: Suntem convinși că aceasta este calea corectă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ukroboronprom
Ukroboronprom

Mass-media ucraineană a relatat că NATO felicită voința politică de care dă dovadă guvernul și parlamentului ucrainean privind implementarea unor proiecte de lege care susţin reformarea industrie de apărare, în special a concernul naţional ucrainean Ukroboronprom - asociația întreprinderilor ucrainene din industria militară. Dacă Ucraina reuşeşte să ducă la bun sfârşit toate aceste reforme, principalii beneficiari vor fi economia ucraineană și Forțele Armate Ucrainene.

Gordon ”Skip” Davis, Adjunctul Asistentului Secretarului General NATO, Divizia Investiții în Apărare, a declarat recent că reformarea concernul naţional ucrainean Ukroboronprom va aduce întreaga industrie de apărare a Ucrainei mai aproape de standardele la care țările NATO aderă deja în acest domeniu.

Gordon Davis a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe pe teme de securitate – desfăşurată la Odessa – unde s-a discutat, printre altele, aspecte cu privire la reformele din industria de apărare din Ucraina.

„Suntem convinși că aceasta este calea corectă pentru Ukroboronprom de a-și moderniza practicile comerciale, strategiile și planurile financiare în interesul Ucrainei și al Forțelor sale Armate. În primul rând, reforma va crește stabilitatea financiară a Ukroboronprom, în al doilea rând, își va consolida poziția pe piață și, în al treilea rând, o va face mai atractivă pentru potențialii investitori. ... Acest lucru este bine-venit pentru economia ucraineană, pentru Forțele Armate și pentru securitatea Ucrainei ", a spus Gordon Davis.

Gordon Davis a ținut să precizeze că nu există o practică comună de organizare a industriei de apărare în țările NATO. În unele țări membre ale NATO, companiile de stat din domeniul apărării joacă un rol important în acest sens, iar în alte state sarcina organizării şi reformării industriei de apărare cade pe umerii companiilor private. Dar, toate țările Alianței aderă la principii şi standarde comune în acest domeniu, inclusiv transparența, concurența, supravegherea parlamentară și cooperarea public-privată eficientă. 

Ucraina, care caută să devină un stat membru NATO, a spus Davis, s-a angajat în mod clar să accepte aceste principii.

El a subliniat că astfel de reforme necesită o viziune sistemică și răbdare strategică. Reforma apărării și modernizarea industriei de apărare se numără printre obiectivele cheie în contextul mai larg al reformelor din Ucraina. Acesta este un proces lung și dificil, prin urmare, NATO „aplaudă” voința politică a guvernului și parlamentului Ucrainei, care a accelerat progresul în aceste reforme, care este deosebit de important în lupta împotriva agresiunii rusești.

Potrivit lui Davis, implementarea unor reforme la nivelul concernului ucrainean Ukroboronprom va crește activitatea industriei de apărare şi va fi mai atractivă pentru investitori și potențiali clienți; va deschide noi perspective de cooperare industrială și tehnică în domeniul apărării intre Ucraina și NATO, din moment ce țările aliate au norme juridice și reguli similare.

Pentru implementarea cu succes a acestei reforme, după cum a remarcat reprezentantul NATO, este necesar nu doar sprijinul guvernului și al industriei, ci și o înțelegere largă a beneficiilor acestui proces de către oameni şi societatea civilă. Acest sprijin larg este un factor important pentru potențiali parteneri, investitori și pentru toate țările membre NATO.

„Angajamentul Ucrainei de a reforma sectorul de securitate și apărare este binevenit pentru NATO. Agresiunea Rusiei în estul Ucrainei face ca aceste reforme să fie și mai necesare și mai oportune. Reformele din complexul militar-industrial au un obiectiv strategic mai larg - de a construi o Ucraina democratică și bogată, care este cel mai bun răspuns la agresiunea externă”, a adăugat Gordon Skip Davis.

După cum să raportat, pe 13 iunie, Rada Supremă a votat pentru proiectul de reformă a complexului industrial de apărare al Ucrainei. Documentul prevede transformarea Ukroboronprom într-o societate pe acțiuni, al cărei acționar unic va fi statul reprezentat de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei.

De precizat că concernul militar industrial Ukroboronprom este în TOP-100 producătorii mondiali de armament şi tehnica militară, anul trecut ocupând locul 97.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel