Referendumurile lui Putin. Diaconescu: Vorbim de un precedent periculos. ”Dacă Ucraina se retrage, nu știi unde se va opri Rusia”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderii republicilor autoproclamate vor să fie anexați de către Moscova.

Așa cum toată lumea anticipa , simulacrul de referendumuri au avut rezultatul dorit de Moscova și deschid calea pentru anexarea la Rusia a teritoriilor Herson, Zaporijjia (Zaporoje), Donețk și Luhansk.

 

Rusia contorsionează dreptul internațional

 

”În acest moment Vladimir Putin merge pe ideea de a vedea dacă nu cumva Occidentul clipește primul. Va genera această situație de anexare, de autodeterminare a regiunilor și va poziționa Ucraina ca fiind agresor. În acel moment va escalada, din punct de vedere al apărării naționale, amenințarea inclusiv cea nucleară”, este de părere Diaconescu.

Acesta atrage atenția asupra unui precedent extrem de periculos pentru ceea ce va însemna dreptul internațional de acum încolo.

Fostul ministru de externe lasă să se înțeleagă că folosirea forței va putea redeveni un instrument pe scena relațiilor internaționale, dacă Rusia va rămâne cu teritoriile deja ocupate

”Dacă Ucraina se retrage din această acțiune militară, în momentul ăla (devine o realitate că n.r. ) prin forță s-au cedat teritorii și niciodată nu știi unde se va opri (Rusia n.r.), cu un astfel de mental. 

Deci, ceea ce se gândește acum în anumite cancelarii, deși sună cinic, este un război înghețat pe anumiți parametri”, a precizat Cristian Diaconescu.

 

Vrem la Mama Rusie

 

Administraţia pro rusă din Herson, prin vocea lui Vladimir Saldo, a solicitat preşedintelui rus, Vladimir Putin, să aprobe intrarea regiunii Herson în componenţa Rusiei, arată Rador.

Denis Pushilin și Leonid Pasečnik, liderii Donețk și Luhansk, s-au deplasat de urgență la Moscova, relatează agenția rusă RIA. Motivul, potrivit RIA, este finalizarea procedurii aferente anexării așa-numitului DPR și LPR la Rusia.

Evgheni Baliţki, şeful administraţiei din regiunea ocupată din Zaporojie, instalat de Rusia, a solicitat același lucru, relatează Reuters.

Occidentul a catalogat referendumurile drept o "farsă", iar SUA au declarat că pregătesc o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va anexa teritoriile Ucrainei.

 

Ce spun autoritățile de la Kiev

 

Doar 0,5% dintre locuitorii zonei ocupate a regiunii Zaporijjia au participat la pseudoreferendumul ocupanților ruși, arată Ivan Fedorov, primarul ales al orașului Melitopol, într-o postare pe canalul Telegram.

„Mulțumesc oamenilor din Melitopol pentru rezistența lor fermă față de inamic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel